Fikázta Putyint, ezért távoznia kellett

2013.12.27. 21:41 Módosítva: 2013.12.27. 21:42

A Moszkovszkij Komszomolec című lapban közölt, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek szóló nyílt levél miatt távozott posztjáról pénteken a Moszkvai régió Társadalmi Kamarájának elnöke, írja az MTI.

Pavel Guszevet, aki egyben a népszerű orosz napilap főszerkesztője és tulajdonosa, Andrej Vorobjov, a Moszkvai régió kormányzója szólította fel csütörtökön arra, hogy mondjon le a végrehajtó hatalmat ellenőrző testület vezetéséről. A kormányzó faragatlannak és sértőnek minősítette az újságban szerdán közölt, Vlagyimir Putyin orosz államfőnek címzett írást. 

Alekszandr Minkin ismert orosz publicista a Moszkovszkij Komszomolec című lapban megjelent "Kegyelmes Úr" című nyílt levélben némi szarkazmussal megkérdőjelezte az orosz elnöki kegyelem őszinteségét Mihail Hodorkovszkij, a múlt pénteken börtönéből szabadon engedett volt olajmágnás esetében. A korrupcióellenes harcáról ismert orosz zsurnaliszta szerint, a volt olajmágnás kiengedése pontosan megtervezett akció volt. Azt írta, hogy Hodorkovszkij nem bűnösebb, mint az orosz elnök "oligarcha barátai". A levelet azóta eltávolították a lap internetes oldaláról, de több független internetes hírportálon még megtalálható.

Később Pavel Guszev a Moszkovszkij Komszomolec hasábjain válaszolt Vorobjov kormányzónak, aki a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője, 2012 november elejéig pedig az orosz Duma alelnöke volt. A főszerkesztő nem talált semmi sértőt Alekszandr Minkin levelében, és annak egyedi hangvételében. Guszev kifejtette, hogy mindig is támogatta a szólásszabadságot, és lehetővé tette, hogy olyan szerzők véleménye is megjelenjen lapjában, akiknek az álláspontjával személy szerint nem mindig értett egyet.