Gyárfás
19 °C
35 °C

Őrizetbe vettek négy újságírót Egyiptomban

2013.12.30. 11:05

Az egyiptomi rendőrség őrizetbe vette az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió négy újságíróját egy kairói szállodában, írja az MTI az egyiptomi belügyminisztérium jelentése alapján. A vádak szerint a katari székhelyű televíziós csatorna munkatársai, valamint a Muzulmán Testvériség egyik tagja engedély nélkül közvetítettek az egyiptomi eseményekről egy hotelszobából.

"A nemzetbiztonsági szolgálat arról értesült, hogy a testvériség egyik tagja sajtóközponttá alakította át egy kairói szálloda két lakosztályát, valamint ott találkozott titokban a szervezet többi tagjával" - olvasható az egyiptomi belügyminisztérium Facebook-oldalán közzétett sajtóközleményében. A minisztérium szerint a vasárnap őrizetbe vett újságírók engedély nélkül "hamis híreket és pletykákat terjesztettek, hogy csorbítsák az egyiptomi nemzetbiztonságot".

Az őrizetbe vétel hírét az al-Dzsazíra is megerősítette, és közölte, hogy az őrizetbe vett újságírók között van az ausztrál Peter Greste, aki korábban a BBC tudósítója volt, valamint a kairói iroda egykori vezetője, Mohamed Áder Fahmi is. A hatóságok elkobozták az újságírók felszerelését.

Az al-Dzsazíra egyiptomi állomásának végleges és azonnali bezárását néhány órával Mohamed Murszi volt iszlamista elnök július 3-ai elmozdítása után rendelték el, mondván, a hírcsatorna elfogultan számolt be a Murszi elmozdítását követő véres eseményekről.

Az újságírók védelmére alakult nemzetközi bizottság (CPJ) hétfői jelentése szerint idén a sajtó hat munkatársa vesztette életét Egyiptomban, ennél csak Szíriában és Irakban halt meg több újságíró tudósítói tevékenysége közben.