Levélben siránkozik a náci norvég ámokfutó

2014.01.09. 11:43

Harmincoldalas levelet küldött a börtönből a norvég hatóságoknak és a nemzetközi sajtónak Anders Behring Breivik, aki 2011. július 22-én 68 fiatalt lőtt le Utøya szigetén, azelőtt pedig egy kormányzati épületet is felrobbantott Oslóban. A férfit összesen 77 ember meggyilkolása miatt 21 év fegyházra ítélték.

A levélben arról ír, hogy kínozzák, és nem fogja túléli a szörnyű börtönállapotokat. Látogatót nem fogadhat. Naponta legfeljebb egy embert lát öt percre, az idő többi részét egyedül tölti. Levele szerint ez az állapot 27 hónapja tart. Celláját gyakran átkutatják, és őt is gyakran megmotozzák. Breivik szeretett volna jelentkezni távoktatásban az oslói egyetem politikai képzésére, de a börtön vezetése megtiltotta neki. Levelében azt írja, ami vele történik, az a legnagyobb kínzás Európában.

Breivik már korábban is írt hasonló leveleket, amelyekben az elviselhetetlen börtönállapotokról számolt be, és egyúttal terjesztette korábban már közzétett náci gondolatait. Breivik radikális szélsőjobboldalinak nevezi magát, és kezdettől azt szerette volna, ha politikusként tekintenek rá.   Leveleit angolul írja, amelyeket igyekszik hivatalos nyelven megfogalmazni, hogy ezzel is komoly ember benyomását keltse. Állítása szerint már legalább 600 levelet írt, amelyeket nem küldtek el a címzettekhez - nagyrészt támogatóihoz és bloggerekhez. Több mint 250 levelet kézzel írt.

A férfi saját ámokfutását továbbra is hőstettnek tartja. Semmilyen megbánást vagy az áldozatok iránti együttérzést nem tanúsít. Továbbra is fenntartja azt az állítását, hogy tetteiért igazából a média és a politika összeesküvése a felelős, amelyek le akarják győzni a fasizmust és a nacionalizmust.

A gyilkosság után megtalált 1500 oldalas manifesztumáról Breivik most az írta: azt nem ő találta ki, hanem nagyrészt egy al-Kaida kézikönyvből copyzta. Az általa "copy-paste dokumentumnak" nevezett írást szerinte csak a börtön vezetése veszi komolyan, miután az is szerepel benne, hogy a rabok fegyverezzék fel magukat.

Breivik a börtönben két könyvet is írt már. A Die Welt információi szerint az írások felkeltették néhány norvég kiadó érdeklődését. Breivik Oroszország és Kína oslói nagykövetségétől vár segítséget, miután nekik is írt levelet.

A levél végén aláírása mellett számos címet is adományoz magának. Önmagát mint a Norvég Fasiszta Párt és az Északi Liga titkárát emlegeti, illetve a Norvég Egyetemista Unió (NSU) tagjának vallja magát. Utóbbi csak Breivik képzeletében létezik, de elképzelhető, hogy ezzel az NSU nevű német neonáci terrorista sejtre utal.