A szlovák Sarah Palin is kihívja Ficót

2014.01.15. 16:44 Módosítva: 2014.01.16. 08:59
Összeállt a márciusi szlovák elnökválasztás indulóinak impozáns listája, de a Magyarországon éppen összeszigszalagozott Nagy Ellenzéki Összeborulással ellentétben a jobboldali jelöltek olyannyira elgyengíthetik egymást, hogy még egy jótékonykodó vállalkozó, vagy akár az MKP jelöltje is odaérhet egy esetleges második fordulóba. Már ha nem nyer rögtön az elsőben március 15-én Robert Fico miniszterelnök, aki kesztyűbábja, Ivan Gasparovic után maga pályázza meg az államfői tisztséget.

Még fel sem pörgött a szlovák elnökválasztási kampány, de máris szórakoztatóan alakul a versengés, amiben a szlovák Sarah Palin is feliratkozott a tervei szerint a kormányfői tisztséget az államfőire cserélő Robert Fico kihívóinak sorába. Az elmúlt évtizedekben először magyar jelölt, félig magyar és a magyarokra apelláló borostabajnok is az indulók között.

Hebegett-habogott a vitaműsorban

mezenska1

A Bumm.sk szerint Helena Mezenská, az Egyszerű Emberek jelöltje lehet a kampány egyik legérdekesebb figurája. Az biztos, hogy egy hétvégi vitaműsorban a 2008-as republikánus elnökjelölt, John McCain alelnökének kiválasztott volt alaszkai kormányzó, a rettentő sokat bakizó Sarah Palin legjobb pillanatait idézte: nemcsak azt nem tudta, hogy ki a szlovák vezérkari főnök, de azt sem, hogy mikor ért véget a második világháború, és a szlovák elnöki palota pontos nevét (Grassalkovich-kastély) sem sikerült kisakkoznia.

Az indulásához az utolsó pillanatban végül 22 ezer támogató aláírást összeszedő politikus azzal is feltűnést keltett, hogy elnökjelölti Facebook-profiljához egy olyan képet töltött fel, amin éppen fordítva tartja a mobiltelefonját. Néhány hónapja egy interjúban azt is elmondta, hogy nem szokott éhes lenni, mert úgy érzi, mintha kozmikus energiákból táplálkozna.

„A leglehetetlenebb jelöltek jelentek meg" – kommentálta Ravasz Ábel politológus, a Publicus Slovensko vezető kutatója. „Mezenskának már eddig is voltak agresszív tirádái a parlamentben" – mondta a politikusokat keményen kiosztó tavalyi beszédére is utalva, ami bejárta az internetet, de egyébként semmivel sem tartja rosszabb jelöltnek, mint sok másik indulót.

Mezenská lényegében magát indította, hiszen belső megosztottság miatt az Egyszerű Emberek parlamenti frakciója sem jelölte, ezért kellett az utolsó pillanatban is az aláírásokat hajszolnia. Mezenská egyetlen nőként feltűnő színfolt lehet a 15 fős elnökjelölti mezőnyben, de csak néhány százalékra van esélye a március 15-én tartott első fordulóban.

Fico nagyon biztosan vezet

„A legnagyobb kérdés Ficónak, hogy megnyeri-e már az első fordulóban 50 százalék feletti eredménnyel az elnökválasztást, és megspórol-e két hét kampányt magának" – mondta Ravasz. Fico a közvélemény-kutatásokban mért 35-40 százalékkal abszolút favoritnak tűnik, a többiek messze le vannak maradva mögötte, legfeljebb a második fordulóban lehetne megszorítani.

Fico a pártja, a Smer által a 2013-as önkormányzati választáson elért sikereire építve kampányol. Államfőjelöltségének decemberi bejelentése után Fico azt mondta, szociálisan érzékeny politikát folytató, hazafias, egyben integráló elnök szeretne lenni, akinek országában a nemzeti kisebbségek is otthon érzik magukat. Ennek ellenére Ravasz szerint pragmatikus érdekekből kész odaszúrni a kampányban egyes társadalmi csoportoknak, „volt például kirohanása a közelmúltban a romák ellen is.”

Azt egyelőre csak találgatni lehet, miért ugrana át Fico az elnökségre. Az elnöki jogkörök kiszélesítéséről a miniszterelnöki hátrányára mindenesetre egyelőre nincs szó, habár később elképzelhető a bővítésük. „Az is lehet, hogy ki akarja vonni magát a pártpolitikából, a napi politika sodrából” – mondta Ravasz. Az államfői tisztséggel mindenképpen jól járna, hiszen továbbra is a középpontban maradna, miközben a népszerűsége sem kerülne veszélybe.

Fico jelölése Ravasz szerint valahol kockázatot is jelent a belül messze nem homogén kormánypártnak, a Smernek, de feltehetően úgy érzik, hogy össze tudják fogni a pártot nélküle is. Nem kizárt, hogy Fico helyett Robert Kaliňák belügyminiszter lesz a kormányfő, de az erről szóló pletykákat nem erősítették meg, és a kampány alatt nem is valószínű az utód bejelentése.

Megoszlanak a szavazatok

A baloldali Fico jópár jobboldali ellenzéki jelölttel néz szembe, de miközben Magyarországon éppen megszületett a Nagy Ellenzéki Összeborulás, addig Szlovákiában az indulók inkább a széthúzásra, egymás gyengítésére mentek rá.

A legerősebb ellenzéki jelöltnek három hónappal a választás előtt Pavol Hrušovský tűnik, aki 15 százalék körül áll a felmérésekben. A legnagyobb ellenzéki párt, a KDH jelöltjét támogatja a szintén jobbközép SDKÚ és a szlovák-magyar, Bugár Béla nevével fémjelzett Híd is. Ravasz szerint Hrušovský némileg meglepő választás, mert nem kifejezetten népszerű politikus, de sokan ismerik a nevét.

Szintén a kereszténydemokrata szavazókra ácsingózik Radoslav Procházka, egy kiugrott KDH-s alkotmányjogász, akit 10 százalék körül jeleznek. Elsősorban arra építi kampányát, hogy 41 évesen ő a legfiatalabb jelölt, ehhez képest Ravasz szerint viszonylag keményvonalas konzervatívnak számít. „Borostásan készült plakátokat dobtak be róla, és a magyarok között is próbáltak tábort kiépíteni” – mondta a politológus. Szintén számolni kell Jan Čarnogurskýval, a szlovák politika nagy öregjével, aki 5 százalékával fontos szavazatokat vehet el a többi jelölttől.

A Jó Angyal nevű cégén keresztül látványos adakozásairól volt ismert a magát a civil oldal jelöltjének beállító Andrej Kiska vállalkozó, akinek be is jöhet, hogy nem állnak mögötte pártok. „Több mérésben is 15 százalék felett van, a kereszténydemokrata szavazatok megoszlásával pedig akár még be is juthat a második fordulóba. Ott pedig már kénytelen lenne őt támogatni a jobboldal Ficóval szemben” – mondta Ravasz.

Sok aláírást kapott a magyar jelölt

Ezúttal először lesz kizárólag magyar jelölt is, a Magyar Közösség Pártja ugyanis Bárdos Gyulát indítja. A parlamenten kívül szorult MKP-nak komoly politikai előnye is származhatna abból, ha Bárdos jól tud szerepelni és sikerül mögötte összefogni a magyar tábort.

Az már biztos, hogy a szükségesnél háromszor több, a második legtöbb támogató aláírást szedte össze a jelöltek közül, és akár kétszámjegyű eredményt is elérhet, ha alacsony marad a szlovák részvétel, az MKP szavazói mellett pedig a Híd magyar táborát is sikerül mozgósítaniuk. Ebben az is segíthet, hogy március 15-én, az 1848-as forradalom évfordulóján lesz a szavazás, és sok magyar szavazó egyébként is részt vesz a koszorúzásokon.

Bárdos kezdetektől az MKP színeiben politizál, de a pártfunkciók mellett ő a Csemadok – Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség vezetője is. Ez fogja össze a szlovákiai magyar kulturális szervezeteket, ezért Bárdos erős hálózatot tudhat maga mögött. Ravasz szerint ráadásul nem megosztó politikus, ezért is elképzelhető, hogy elfogadható az MKP-val konkurens Híd szavazóinak is.

Messze nem ilyen komolyan vehető, de van még egy valamennyire magyar érdekeltségű induló is, Jozef Šimko, Rimaszombat polgármestere, aki az utolsó pillanatban adta le a szükséges aláírásokat. Az SMS, Modern Szlovákia Párt jelöltje anyja révén félig magyar, és bár általában „nem szívesen szólal meg magyarul”, a kampányban kivételt tehet.