Károly, Karola
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Mráz Ágoston Sámuel megírta az ellencikket

2014.01.19. 18:57 Módosítva: 2014.01.19. 19:11

A nézőpontos Mráz Ágoston Sámuel a határozott cáfolás után azt mondja, a RIA Novosztyi orosz hírügynökség interjújába úgy kerültek igaz és tényszerű mondatok, hogy kiragadták őket az eredeti kontextusból. Egy cikke is megjelent az mno.hu-n, amiben a pénteki interjú állításainak pont az ellenkezőjét mondja. Pénteken a RIA Novosztyi szerint Mráz arról beszélt, hogy Orbán Viktor támogatói között is sokan meglepődtek azon, hogy orosz hitelből épül meg Pakson az új erőmű.

Az új cikk azt a leadet kapta, hogy

A Fidesz és elnöke immár öt éve szoros gazdasági kapcsolatokra törekszik Moszkvával.

Mráz leírja benne, hogy ez például abból is látszik, hogy Orbán már 2009-ben, még ellenzéki vezetőként Oroszországba látogatott. Arról nem beszél, hogy 2008-ban Orbán még puccsnak nevezett egy energiáról szóló szerződést, vagy hogy a 2009-es találkozó után az orosz fél is a Déli Áramlatról szóló nézetkülönbségekről beszélt.

Ezután Mráz négy érvvel támasztja alá azt a gondolatot, hogy Orbánt már „a kezdetek kezdetén” jellemezte a „pragmatikus, kölcsönös gazdasági együttműködésre” való törekvés. Ezek, hogy Orbán

  • odaadta a paksi második blokk építését az oroszoknak,
  • visszavásárolta a MOL-részvényeket
  • támogatja a Déli Áramlat megépítését
  • és lobbizott azért, hogy a magyar piacot megnyissák az orosz termékek előtt.

Ezután hozzáteszi, hogy a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fonása nem jelenti azt, hogy Orbán olyan politikai kérdésekben is az orosz fél pártját fogná, mint például az orosz-ukrán vita.

Mráz felsorolja azokat a nagy formátumú kereszténydemokrata politikusokat is, akik szerinte már korábban tettek valami hasonlót ahhoz, mint amit Orbán most. Ezek:

  • Konrad Adenauer kancellár, aki 1955-ben felvette a diplomáciai kapcsolatokat a Szovjetunióval
  • és Helmut Kohl, aki a szovjetekkel 1990-ben megállapodott a két Németország újraegyesítéséről

A cikk azzal zárul, hogy bizonyos politikai manőverek meglepőnek tűnhetnek, de hosszú távon van, hogy mégis helyesek bizonyulnak. Mráz szerint a RIA egy hasonló kijelentését ragadta ki az eredeti kontextusból.