Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Svájc magára haragította az EU-t

2014.02.10. 07:28

Élesen bírálták Svájcot a bevándorlás korlátozását célzó népszavazás eredménye miatt az Európai Parlament vezető politikusai. Egy hétfőn nyilvánosságra hozott, az MTI által idézett nyilatkozatban Martin Schulz, a parlament elnöke figyelmeztette a svájciakat arra: nem megengedhető, hogy csakis a hatalmas európai belső piac előnyeit élvezzék.

Önző, érthetetlen

Hasonlóan foglalt állást egy hétfői lapinterjúban a testület külügyi bizottságának elnöke is. Az ugyancsak német Elmar Brok azt mondta, Svájcnak nagy előnye származik abból, hogy kis mértékben integrálódott az Európai Unióba. Svájcnak szakképzett munkaerőre van szüksége – jelentette ki a konzervatív politikus, és ebből kiindulva a referendum eredményét érthetetlennek nevezte. Brok arra figyelmeztetett, hogy a kétoldalú viszonyban a kölcsönös előnyöknek kell érvényesülniük, és Svájcot közvetve önző magatartással vádolta.

A szélsőjobb ünnepel

Míg az Európai Parlamentben mély aggodalmat váltott ki a svájci népszavazás eredménye, az európai szélsőjobboldali pártok üdvözölték a döntést.

Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP), a legnagyobb brit euroszkeptikus pártnak a vezetője szerint Svájc szembeszállt a nem megválasztott brüsszeli bürokraták „erőszakoskodásával”.

„Ez nagyszerű hír azoknak, akik a nemzeti szuverenitás és a szabadság hívei szerte Európában” – jelentette ki Farage, aki egyben európai parlamenti képviselő is.

A francia szélsőjobboldali Nemzeti Párt (FN) közleményben üdvözölte a svájci népszavazás eredményét, és felszólította Párizst, ugyancsak állítsa le „a tömeges bevándorlást”. Az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szerint adott esetben Ausztria hasonlóképpen szavazna, míg az olasz Északi Liga hasonló népszavazás megszervezését kérte Olaszországban.

50,3 százalék

A vasárnapi referendumon a szavazók hajszálnyi többséggel szavazták meg az Európai Unióból Svájcba irányuló bevándorlás korlátozását. A referendumon részt vevők 50,3 százaléka voksolt igennel a bevándorlási kvótarendszer visszaállítására. A kormánynak így a következő három éven belül újra kell tárgyalnia Brüsszellel a Svájc és az Európai Unió viszonyát szabályozó szerződéscsomagot.

A referendumot a jobboldali populista Svájci Néppárt (SVP) kezdeményezte, azt hangoztatva, hogy a tömeges bevándorlás a bérek csökkenéséhez és a lakbérek emelkedéséhez vezetett Svájcban.

A kormány, valamint a gazdasági egyesületek és a szakszervezetek ellenezték a népszavazásra bocsátott indítványt. Szerintük a külföldi munkavállalók nélkül Svájc nem tudná fenntartani a jelenlegi jóléti szintet és további gazdasági növekedést elérni.

Az Európai Bizottság sajnálatát fejezte ki a referendum eredménye miatt, úgy értékelve, hogy a kvóták bevezetése ellentétes a személyek szabad mozgásának elvével az EU és Svájc között. A bizottság közölte: az EU meg fogja vizsgálni a kezdeményezés hatásait Svájc és az unió kapcsolatainak egészére.