Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Feladta magát a caracasi tüntetők vezére

2014.02.18. 21:38

„Önként adom át magam az igazságszolgáltatásnak. Békésen tüntető venezuelaiakat akarnak börtönbe zárni, akik demokráciát szeretnének" – mondta Leopold López, az ellenzéki tüntetések vezetője. López önként adta fel magát a Nemzeti Gárdánál, írja a BBC. Az ellenzéki vezető korábban bejelentette, hogy önként fel fogja magát adni a hatóságoknál, akik kormányellenes összeesküvéssel és gyilkossággal vádolják.

Kedden több ezren tüntettek az ország fővárosában, Caracasban. A kormány és Caracas vezetése megpróbálja megnehezíteni a tüntetők dolgát, a város polgármestere például nem engedélyezte a keddi tüntetést és a hatóságok lőfegyvert, könnygázt és vízágyút is bevetettek, írja a CNN. Az elmúlt napokban már legalább három halottja van a rendőrség és a tüntetők összecsapásainak.

A tüntetők nagyobb közbiztonságot, kevesebb korrupciót és a szólásszabadság tiszteletben tartását szeretnék elérni. A kormány azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy a „profitéhes üzletembereket támogató” ország szítja a feszültséget Venezuelában, ezért az amerikai konzulátus három alkalmazottját ki is utasították az országból. Az USA tagadja a vádakat.