György
16 °C
24 °C

Elfoglalták a kárpátaljai közigazgatási hivatalt

2014.02.19. 12:13

Bedeszkázták az ablakakokat, barikádokat állítottak fel a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatalnál Ungváron, írja a karpatinfo.net. A dolgozóknak állítólag utasítást adtak, hogy 11 óráig hagyják el az épületet. (Az ukrajnai eseményeket percről percre itt követheti.)

Az egyetemi diákok keddre hirdettek meg tüntetést a város központjába, az ezer tiltakozó pedig a hivatal épületéhez vonult. A tüntetők betörték a hivatal bejárati ajtaját, ablakait, és lényegében ellenállás nélkül bementek az épületbe. Egy ember megsérült a szétrepülő üvegcserepektől, őt a mentők kórházba szállították, írja az MTI.

A hivatalt őrző rendőrök békésen elvonultak, az intézmény dolgozóit hazaengedték. Az épületfoglalók Olekszandr Ledida kormányzó dolgozószobájából eltávolították Viktor Janukovics ukrán elnök portréját. Állítólag a diákok tartani akarják az épületet. Délután a helyi egyetem rektorával találkoznak, akit lemondásra szólítanának fel.

A KMKSZ mindenkitől elhatárolódott

Kovács Miklós, a Kárpát­aljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke azt mondta az Indexnek az ukrajnai helyzetről, hogy bár még nem tapasztaltak magyarellenes megnyilvánulásokat, „vannak, akik a két tábor közötti felelőtlen manőverezéssel veszélyeztetik a magyarság helyzetét." A KMKSZ korábbi közleményeiben teljesen elhatárolódott Janukovics államfő kijelentéseitől, és a barikád másik oldalán harcolóktól is.

Mi, mint kisebbség potenciális áldozatok vagyunk. Mivel leginkább a KMKSZ viselkedése alapján ítélik meg a kisebbségben élő magyarságot, fontos, hogyan nyilvánulunk meg. Teljesen elhatárolódunk mindkét tábortól

– fogalmazott Kovács Miklós.

Kravcsenko György, az Ukrán-Magyar Business Club elnöke szerint az ukrajnai helyzet az 1956-os magyar eseményekhez hasonlít:

Kritikus hét áll előttünk. A hrivnya folyamatosan esik, az emberek többsége kiveszi a bankból a pénzét.

Az UMBC elnöke beszámolt arról is, hogy az ukrán üzletemberek igyekeznek tőkét kivonni és a területi közelség miatt nyitottak Magyarországra. A polgárháborús helyzet elhúzódásának következményeit kedvezőtlennek ítéli meg, mondván „csúnya világ jöhet el a gazdasági kapcsolatokban is".