Kim Dzsongun sem veti meg luxust

2014.02.19. 21:07

Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint Kim Dzsongun még az apjánál is többet költhet luxustermékekre, írja a Time. A becslés szerint 2012-ben 645,8 millió dollárt (142 milliárd forint) költöttek luxuscikkekre, ami bőven meghaladja azt a 300 millió dolláros (66 milliárd forint) költést amit elődje, Kim Dzsongil egyik költségvetése alapján becsültek.

Apjához hasonlóan Kim Dzsongun is kedveli a konyakot, de azt is tudni lehet, hogy sípályát és lovardát is építtetett az állam pénzén. A jelentés szerint luxusautók, három tucat zongora és drága hangrögzítő eszközök is szerepeltek a diktátor bevásárlólistáján.

Kim Dzsongil sem vetette meg a luxust, séfje szerint imádta a kínai sárgadinnyét, az üzbég kaviárt, a dán disznóhúst és a konyakot. Az ENSZ 2006-ban még tiltólistát is adott ki arról, hogy milyen luxustermékeket nem lehet eladni a diktátornak.

A mostani jelentés szerint az észak koreai kormány emberiség elleni bűnöket követett el, amiért nemzetközi bíróság előtt kellene felelnie. Több száz oldalon keresztül sorolják a bizonyítékokat olyan emberiesség elleni bűnökre, mint a tömeges kivégzések, kínzások, nemi erőszak és emberek szolgaságban vagy rabszolgaságban tartása. A szervezet szerint legalább 50 millió dollár folyt be az észak-koreai költségvetésbe illegális forrásból, például drogkereskedelemből.