Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Iráni fegyvereket szállító hajót foglalt le Izrael

2014.03.05. 18:02
A Gázai-övezetbe szánt korszerű iráni fegyverekkel megrakott hajót foglalt le az izraeli haditengerészet a Vörös-tengeren szerdán.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Peter Lerner alezredes közölte, hogy a hajón több tucat M 302-es típusú, 160 kilométer hatótávolságú rakétákat találtak, jelentette az MTI. Lerner szerint az iráni fegyverszállítmány eredeti címzettjei a Gázai-övezetben működő szélsőségesek voltak, azt azonban nem fűzte hozzá, hogy pontosan melyik szervezetről van szó.

A palesztin terrorcsoportok soha nem látott katonai képességekhez jutottak volna.

 - fogalmazott a hadügyi szóvivő, és hozzátette, hogy a lefoglalt föld-föld rakéták miatt a zsidó állam területének nagy része vált volna veszélyeztetetté. 

A panamai zászló alatt futó, Klos-C nevű hajó Szudán felé tartott, és onnan a fegyverek a szárazföldön, Egyiptomon keresztül kerültek volna Gázába. Lerner elmondása szerint az izraeli hadművelet Szudán és Eritrea között, nemzetközi vizeken zajlott, anélkül, hogy a tizenhat fős legénység ellenállást tanúsított volna. Utóbbiak valószínűleg nem voltak tisztában a rakomány valós mivoltával.

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter szerint Irán az egész régióban terrorcsoportokat képez ki, finanszíroz és lát el fegyverekkel, és ennek a szerdai eset a legújabb bizonyítéka. 

A Teljes Leleplezés fedőnevű akciót több hónapos hírszerzési munka és megfigyelés előzte meg. A rakétákat Szíriából szállították repülővel Iránba, majd a bander-abbászi kikötőn keresztül hagyták el az iszlám köztársaságot. További megtévesztésként a Klos-C előbb Irakba tartott, és csak onnan hajózott ki a nyílt vizekre - mondta Lerner.

Több hasonló incidensre került már sor, legutóbb 2011-ben, amikor  az izraeli haditengerészet a Földközi-tengeren lefoglalta a Victoria nevű teherhajó fegyverrakományát. Izrael szerint a Victoria is Iránból tartott a Gázai-övezet felé.

Az iráni hadsereg eközben határozottan elutasította a vádakat, és azokat koholtnak minősítette egy  nyilatkozatban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!