Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Iráni fegyvereket szállító hajót foglalt le Izrael

2014.03.05. 18:02
A Gázai-övezetbe szánt korszerű iráni fegyverekkel megrakott hajót foglalt le az izraeli haditengerészet a Vörös-tengeren szerdán.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Peter Lerner alezredes közölte, hogy a hajón több tucat M 302-es típusú, 160 kilométer hatótávolságú rakétákat találtak, jelentette az MTI. Lerner szerint az iráni fegyverszállítmány eredeti címzettjei a Gázai-övezetben működő szélsőségesek voltak, azt azonban nem fűzte hozzá, hogy pontosan melyik szervezetről van szó.

A palesztin terrorcsoportok soha nem látott katonai képességekhez jutottak volna.

 - fogalmazott a hadügyi szóvivő, és hozzátette, hogy a lefoglalt föld-föld rakéták miatt a zsidó állam területének nagy része vált volna veszélyeztetetté. 

A panamai zászló alatt futó, Klos-C nevű hajó Szudán felé tartott, és onnan a fegyverek a szárazföldön, Egyiptomon keresztül kerültek volna Gázába. Lerner elmondása szerint az izraeli hadművelet Szudán és Eritrea között, nemzetközi vizeken zajlott, anélkül, hogy a tizenhat fős legénység ellenállást tanúsított volna. Utóbbiak valószínűleg nem voltak tisztában a rakomány valós mivoltával.

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter szerint Irán az egész régióban terrorcsoportokat képez ki, finanszíroz és lát el fegyverekkel, és ennek a szerdai eset a legújabb bizonyítéka. 

A Teljes Leleplezés fedőnevű akciót több hónapos hírszerzési munka és megfigyelés előzte meg. A rakétákat Szíriából szállították repülővel Iránba, majd a bander-abbászi kikötőn keresztül hagyták el az iszlám köztársaságot. További megtévesztésként a Klos-C előbb Irakba tartott, és csak onnan hajózott ki a nyílt vizekre - mondta Lerner.

Több hasonló incidensre került már sor, legutóbb 2011-ben, amikor  az izraeli haditengerészet a Földközi-tengeren lefoglalta a Victoria nevű teherhajó fegyverrakományát. Izrael szerint a Victoria is Iránból tartott a Gázai-övezet felé.

Az iráni hadsereg eközben határozottan elutasította a vádakat, és azokat koholtnak minősítette egy  nyilatkozatban.