Olivér
5 °C
8 °C

A NATO beküldi radargépeit Ukrajnához

2014.03.10. 19:59

A NATO kiküldi a saját radargépeit, az E-3A AWACS-eket, amik Lengyelország és Románia felett repülve fogják figyelni az ukrajnában zajló eseményeket. A radargépek 400 kilométerre ellátnak, így nincs szükségük arra, hogy berepüljenek Ukrajna légterébe.

Általában nincs szükségük vadászgépkíséretre sem, mert ahogy Ukrajna esetében, egy környező szövetséges országból monitorozzák a helyzetet. Ott voltak az olimpia fölött, de bevetik őket Afganisztánban is. Négy katonával Magyarország is benne van a NATO egyedi programjában. A Boeing 707-eseket mi is megnéztük a geilenkircheni légibázison, a gépek technikai jellemzőit és történetét itt olvashatja el>>>

A radargépek bevetését azután jelentették be, hogy orosz katonák és helyi fegyveresek megtámadtak egy katonai kórházat a Krím félszigeten, és megfenyegették a személyzetet, valamint harminc beteget, írja a BBC.

A NATO előző héten már bejelentette, hogy több együttműködési programot felfüggeszt Oroszországgal, és minden együttműködést felülvizsgálnak a krími helyzet miatt. Felfüggesztik annak az első közös NATO-orosz missziónak a tervezését, amely a szíriai vegyi fegyverek semlegesítését végző amerikai hadihajó védelmét szolgálná. Nem tartanak mostantól szakértői szintű egyeztetéseket sem katonai, sem civil munkacsoportok keretében sem az oroszokkal. Az összes eddigi szankcióról itt olvashat>>>

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?