Kilenc év börtönt kapott Sanader

2014.03.11. 11:39

A Zágráb megyei bíróság kilenc év börtönbüntetésre ítélte Ivo Sanader volt horvát kormányfőt egy újabb korrupciós ügyben kedden.

A két éve kezdődött, Fimi Media néven elhíresült ügyben azzal vádolták a volt kormányfőt és tettestársait, hogy a közbeszerzési törvényeket megsértve, valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szereztek pénzt, amely Sanadernél vagy az akkor általa vezetett jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nevű jobbközép párt "feketekasszájában" kötött ki, és a párt választási kampányainak finanszírozását szolgálta.

Az MTI beszámolója szerint az elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint Sanader és négy tettestársa összesen 70 millió kuna (2,8 milliárd forint) közpénzt sikkasztott el. A volt kormányfőt 15 millió, a HDZ-t pedig 29 millió kuna visszafizetésére kötelezték.

Az ügyészek a perben hatalommal való visszaéléssel és bűnszervezet kiépítésével vádolták Ivo Sanadert, aki 2003 és 2009 között volt Horvátország kormányfője. Sanader miniszterelnöksége alatt gyakran téma volt a horvát sajtóban, hogy a politikus viszonylag szerény hivatalos fizetéséből hogyan engedheti meg magának, hogy drága luxuskarórákat hordjon és értékes műgyűjteményt tartson fent.

Októberben Sanader azutolsó szó jogán azt állította: vagyonához legális úton, mégpedig Ausztriában jutott hozzá, ahol 13 éven át élt és mintegy kétmillió eurót keresett. A politikus 1975-ben, diákként érkezett Innsbruckba, ahol állítása szerint először sporttudósítóként dolgozott az 1976-os téli olimpia alatt. Később hittanoktatóként kapott állást, majd egy médiacég élén, végül pedig egy kereskedelmi és egy építőipari vállalkozáson keresztül tett szert vagyonára. A kétmillió eurót állítólag egy osztrák bankszámlán tárolta, amelyet 2000-ben apósának nevére íratott át.

A politikus ellen több másik korrupciós eljárás is folyik, amelyek közül az egyikben 10 év szabadságvesztésre ítélték. Ezen ügy egyik vádpontja szerint Ivo Sanader a magyar Mol olajipari társaságtól 10 millió euró (2,96 milliárd forint) kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari társaság felett. Ez utóbbi ügy a közelmúltban feszültséget okozott Magyarország és Horvátország között is, mivel a horvát szervezett bűnözés- és korrupcióellenes ügyészség (USKOK) elrendelte Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgató előzetes letartóztatását, és nemzetközi körözést adott ki ellene. A Mol visszautasította a vádakat.