Vilhelmina
11 °C
28 °C

Ukrajna: egy halott egy donyecki összecsapásban

2014.03.13. 21:43

Oroszbarát tömeg támadt a Krím félsziget Oroszországhoz csatolását elítélő tüntetőkre csütörtök este a kelet-ukrajnai Donyeckben. A támadók egy embert megöltek, az összecsapásban kórházi források szerint legalább tucatnyian megsebesültek, írja az MTI. Az áldozat az Ukrajna egységét védelmező aktivisták közül került ki, a 22 éves férfit leszúrták. A több mint száz ember életét követelő februári kijevi tüntetések óta, a fővároson kívül ő az ukrán válság első halálos áldozata.

A többségében orosz ajkú város központjában, a Lenin téren kora este egy néhány száz fős, a Krím Ukrajnától való elszakítását elítélő tüntetés kezdődött, de a résztvevőkre rátámadt egy több mint ezer fős, Putyin elnököt éltető tömeg. Az oroszbarát tábor tagjai először csak tojásokkal, petárdákkal és füstgránátokkal dobálták a tüntetőket. Amikor véget ért a rendőrök által védett megmozdulás, ütni-verni kezdték a hazindulókat.

Népítéletet akartak

A helyszíni tudósítások szerint az oroszbarát csoport a téren álló Lenin-szobor mellett önbíráskodásba kezdett a feltartóztatott ukránbarátokkal szemben. Egy megvert férfit térdre kényszerítettek, így akartak népítéletet ülni felette. Közben más oroszbarát résztvevők megpróbálták ezt megakadályozni, végül a rendőröknek sikerült kimenekíteni a férfit.

A rendőrség korábban kiemelte és elvezette az Ukrajna melletti tüntetést legagresszívabban zavaró oroszbarát hőzöngőket, de mintegy ötszázan áttörték a rendőrsorfalat, a rabszállító busznál az őrizetbe vettek szabadon bocsátását követelték. A tömeg szétverte a rendőrségi buszt és kilyukasztotta a kerekeit. Végül a rendőrség kénytelen volt elengedni az őrizeteseket.

Orvosi források szerint az este legalább 15 tüntetőt szállítottak be a helyi Kalinyin kórházba. Az ukrán ellenzékiek Twitter-oldalukon már három halottról és 60 sebesültről írnak. A krími helyzetről hosszabban ebben a cikkünkben olvashatnak.