Judit
3 °C
7 °C

Ukrajna: egy halott egy donyecki összecsapásban

2014.03.13. 21:43

Oroszbarát tömeg támadt a Krím félsziget Oroszországhoz csatolását elítélő tüntetőkre csütörtök este a kelet-ukrajnai Donyeckben. A támadók egy embert megöltek, az összecsapásban kórházi források szerint legalább tucatnyian megsebesültek, írja az MTI. Az áldozat az Ukrajna egységét védelmező aktivisták közül került ki, a 22 éves férfit leszúrták. A több mint száz ember életét követelő februári kijevi tüntetések óta, a fővároson kívül ő az ukrán válság első halálos áldozata.

A többségében orosz ajkú város központjában, a Lenin téren kora este egy néhány száz fős, a Krím Ukrajnától való elszakítását elítélő tüntetés kezdődött, de a résztvevőkre rátámadt egy több mint ezer fős, Putyin elnököt éltető tömeg. Az oroszbarát tábor tagjai először csak tojásokkal, petárdákkal és füstgránátokkal dobálták a tüntetőket. Amikor véget ért a rendőrök által védett megmozdulás, ütni-verni kezdték a hazindulókat.

Népítéletet akartak

A helyszíni tudósítások szerint az oroszbarát csoport a téren álló Lenin-szobor mellett önbíráskodásba kezdett a feltartóztatott ukránbarátokkal szemben. Egy megvert férfit térdre kényszerítettek, így akartak népítéletet ülni felette. Közben más oroszbarát résztvevők megpróbálták ezt megakadályozni, végül a rendőröknek sikerült kimenekíteni a férfit.

A rendőrség korábban kiemelte és elvezette az Ukrajna melletti tüntetést legagresszívabban zavaró oroszbarát hőzöngőket, de mintegy ötszázan áttörték a rendőrsorfalat, a rabszállító busznál az őrizetbe vettek szabadon bocsátását követelték. A tömeg szétverte a rendőrségi buszt és kilyukasztotta a kerekeit. Végül a rendőrség kénytelen volt elengedni az őrizeteseket.

Orvosi források szerint az este legalább 15 tüntetőt szállítottak be a helyi Kalinyin kórházba. Az ukrán ellenzékiek Twitter-oldalukon már három halottról és 60 sebesültről írnak. A krími helyzetről hosszabban ebben a cikkünkben olvashatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?