Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Fico úgy nyert, hogy nagyot bukott

2014.03.15. 22:11 Módosítva: 2014.03.16. 02:20
A felmérésekben jelzett eredménytől elmaradva nyerte meg Robert Fico kormányfő a szlovák elnökválasztás első fordulóját, ellenfele a második a független vállalkozó, Andrej Kiska lesz, aki már meg is szólította a kiesett jelöltek támogatóit. A vártnál szorosabb eredmény miatt kemény kampány jöhet a következő két hétben, minden nyitott. Az első magyar elnökjelölt, Bárdos Gyula 5,1 százalékon végzett.

A várakozásoknak megfelelően Robert Fico kormányfő és Andrej Kisko független vállalkozó jutott a szlovák elnökválasztás első fordulójából a március 29-ei másodikba, azonban az elnökségre pályázó miniszterelnök sokkal kisebb arányban nyert, mint azt a közvélemény-kutatások valószínűsítették.

A végeredmény:

Robert Fico 28 százalék

Andrej Kiska 24 százalék

Radoslav Procházka 21,2 százalék

Milan Kňažko 12,9 százalék

Bárdos Gyula 5,1 százalék

Pavol Hrušovský 3,3 százalék

Helena Mezenská 2,4 százalék

A végleges feldolgozottság mellett Fico 28 százalékon áll, míg Kiska 24 százalékkal követi. A részvétel az előrejelzéseknél alacsonyabb, 43,4 százalékos volt.

Fico: Megnyertük a referendumot

„Nyertem, minden szavazatnak örülök" – mondta Fico, aki megköszönte a támogatásokat, de

alaposan elmaradt az előzetes felmérésekben jelzett 37 százaléktól.

Az első részeredmények ismerete előtt referendumnak nevezte a szavazást magáról és pártjáról, a Smerről, a végeredmény ismeretében úgy vélte, hogy ezt megnyerte.

Szerinte erős mandátumot kapott a 2012-es parlamenti választásokon, így nincs oka változtatni. Az ellenzék szerinte az ördögöt is támogatná vele szemben, de normális kampányt vár tőlük. Csak tömören nyilatkozot, de négyszer is elismételte, hogy két hét van még a második fordulóig.

Ravasz Ábel szociológus, a Publicus Slovensko vezető kutatója szerint a 30 százalék alatti eredmény meglepő bukásnak számít Fico esetében.

Így szupernyitott lesz a második kör

– mondta.

Kiska várja a második kört

„Mindenkit meg fogok szólítani, akinek a jelöltje nem jutott a második körbe" – ígérte a Fico mellett a második körbe jutó Kiska, aki állítása szerint elnökként visszaállítaná az államfői poszt méltóságát.

Kiska azt mondta, hogy jelöltsége bejelentésekor még senki sem ismerte, de hosszú utat tett meg, nagy munkán van túl. Azt is jelezte, hogy feljelenti Ficót, amiért a szerdai vitában nyíltan uzsorásnak nevezte. Kiska lényegében a felméréseknek megfelelően szerepelt.

Nagyon feljött azonban rá a magát a fiatalok jelöltjének beállító Radoslav Procházka, aki 21,2 százalékot ért el, és az utolsó vitákon mutatott teljesítményével láthatóan elszívta többek között a Híd által is támogatott Pavol Hrušovský szavazóit is.

A kampány elején még 15 százalékra mért jelölt végül mindössze 3,3 százalékot szerzett, és kifejezetten rosszul szerepelt például a magyarok lakta területek közül a dunaszerdahelyi járásban.

5 százalék felett a magyar jelölt

5,1 százalékot szerzett viszont az első magyar elnökjelölt, a Magyar Közösség Pártja (MKP) színeiben induló Bárdos Gyula. Bárdos még a részeredmények ismeretében az Indexnek nyilatkozva azt mondta, bízik a minél jobb eredményben, de nem valakivel szemben akarja pozicionálni magát. A jó szereplése szerinte megalapozhatja majd egy következő magyar elnökjelölt indulását is. (A vele készült interjúnkat itt olvashatja>>>)

Úgy tudjuk, az MKP-ban sokan ennél is jobb eredményre számítottak, magasabb részvétel mellett, de a két évvel ezelőtti parlamenti választásokon 109 ezer szavazatot kapott a párt, míg most Bárdos nem érte el a 100 ezres határt. Bárdos szerepléséből azonban Ravasz szerint profitálhat a parlamentből már egymás után másodszor kimaradó MKP a közelgő európai parlamenti választások előtt.

Személyi, útlevél, útlevél

4,3 millió szlovák volt jogosult szavazni a rekordszámú, tizennégy elnökjelöltre, akik közül ugyanakkor csak öt-hatnak volt esélye néhány százaléknál komolyabb eredmény elérésére.

A Központi Választási Bizottsághoz délutánig csak hat beadvány érkezett, volt például, akit rettentően zavart a választási bizottságok tagjainak öltözéke, de érdemi panaszok nem voltak.

A nap legnagyobb híre az volt, hogy egy fiatal újságíró és aktivista

a kiskapukat kijátszva háromszor is szavazott a választáson,

erről pedig videót is készített. Először személyi igazolvánnyal, majd az állandó lakhellyel nem rendelkezőknek fenntartott lehetőséget kihasználva két útlevelével is leadta szavazatát, írja a Bumm.sk. A hatóságok viszont 5 év börtönnel fenyegetik.

Kakaslomnicon meghosszabbították 23 óráig a szavazást, mert a vihar áramkimaradást okozott, de a korábbi hírekkel ellentétben ez nem jelentette azt, hogy addig az egész országban nem lehet nyilvánosságra hozni részeredményeket.

Összekötötték az ebéddel

Fico szülővárosában, Nagyudvaron szavazott, mivel már régóta tervezte, hogy meglátogatja az édesanyjat, így összekötötte a kettőt. A családi ebéd után aztán indult is vissza Pozsonyba, hogy a Smer székházában várja az eredményeket.

Kiska Poprádon szavazott, az újságíróknak elmondta, hogy ő is az édesanyjával ebédelt, éjszaka viszont arról álmodott, hogy Ficóval beszélget.

Már előre a második körre készültek

Fico kampánya pártja, a Smer 2012-es parlamenti választási kampányához hasonlóan az imázsra, és nem az ígéretekre épített. Az akkori szlogent, ami biztonságot ígért a választóknak, most a felkészültség váltotta, de egyébként a plakátokon még a fotó is ugyanaz maradt. A kormányfő a kampányban keményen támadta, uzsorásnak nevezte a legveszélyesebb ellenfelévé előlépő Kiskát. A kampányról bővebben itt>>>

Nem véletlenül próbálta Fico is a vállalkozói múltjával megfogni, Kiska korábban az üzleti életből volt ismert, emellett a Jó Angyal nevű karitatív szervezet alapítójaként több ezer családon segített összesen 18 millió euróval. A legfontosabb az volt a kampányban, hogy magát független, civil jelöltként beállítva sikerült megszólítania a politikából, és különösen a széttöredezett jobboldalból kiábrándult embereket.

Kemény két hét jön

A végén valóban Fico és Kiska jutott tovább, de sokkal szorosabb állás alapján, mint azt az előrejelzések sejtették. Annak is lesz szerepe, melyik jelölt kit támogat majd a második kör előtt, Procházka például azt mondta, két napon belül dönt.

Ugyanakkor a kereszténydemokrata ellenzéki jelöltek szavazóit nehéz megítélni, közülük többen is Ficóra szavazhatnak, a kormányfő pedig egyébként is nagy küzdő. Ravasz szerint azt is szem előtt kell tartani, hogy például van, aki Fico-ellenes, de Kiska kívülállósága is taszítja. A szociológus szerint a magyarok zömében Fico ellen fognak szavazni a második körben.