Erzsébet
1 °C
4 °C

Feladta magát a balkáni kokainbáró

2014.03.18. 13:07 Módosítva: 2014-03-18 14:07:01

Feladta magát a balkáni kokainbáróként ismert Darko Saric, miután a szerb hatóságok felderítették hollétét - hangzott el kedden a bűnöző letartóztatásáról tartott belgrádi sajtótájékoztatón az MTI beszámolója szerint.

Nikola Selakovic szerb igazságügyi miniszter azt mondta, hogy Darko Saric ügyvédjén keresztül vette fel a kapcsolatot a szerb hatóságokkal valamivel több mint egy hónappal ezelőtt. Nem szabott feltételeket a megadással kapcsolatban, csak annyit kért, hogy mielőtt Belgrádba szállítják, találkozhasson édesanyjával, fiával és védőügyvédjével Montenegróban. Saricot kedden délelőtt szállították át Belgrádba, ahol kihallgatja a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészség.

A Magyar Szó szerint a Latin-Amerikában rejtőzködő 44 éves Saricot kedd reggel tartóztatták le. A neve 2009 óta ismert, mióta az uruguayi rendőrség 2,8 tonna kokaint foglalt le egy brit zászló alatt hajózó yachton Montevideo közelében, azóta nemzetközi elfogatóparancs volt ellen. Saric neve 13 vádiratban szerepel és őt jelölték meg, mint a drogklán vezetőjét, ezért nem számíthat együttműködő tanúra, a hierarchiában nincs felette senki, akit vádolhatna - írja a lap. A feltételezések szerint Saric vagyonának megőrzése érdekében adta fel magát.

Információk szerint Saric 2009 óta több mint 5,7 tonna kokaint csempészett Európába, és legalább 22 millió eurót mosott tisztára főleg különböző állami vállalatok megvásárlásával és privatizációjával. A szervezett bűnözés elleni ügyészség gyanúja szerint a bűnözőt szerb állami tisztségviselők is segítették, főleg 2004 és 2009 között.

Mivel a nyomozás az úgynevezett Saric-klán 18 tagjával szemben még folyamatban van, az érintettek nem közöltek konkrét információkat azzal kapcsolatban, hogy pontosan melyik dél-amerikai országban tartózkodott a gyanúsított, amikor feladta magát, és a nyomozás menetének részleteit sem ismertették.