Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Madeleine-ügy: ígéretes portugál szál

2014.03.19. 17:20
Gyermekek elleni szexuális bűncselekményeiről ismert férfit keres a Scotland Yard a csaknem hét éve Portugáliában eltűnt skót kislány, Madeleine McCann ügyében.

A londoni rendőrség, amely tavaly nyáron hivatalosan újrakezdte a nyomozást a portugál hatóságok által évekkel ezelőtt lezárt ügyben, szerdán közölte: a látókörükbe került férfi - akit egyelőre hivatalosan nem gyanúsítottként tartanak nyilván - 2004 és 2010 között tizenkét betörést követett el annak a portugáliai üdülőhelynek a környékén, ahonnan Madeleine McCann eltűnt, és öt gyermekkorú lány sérelmére követett el szexuális bűncselekményeket az általa feltört inatlanokban, jelenti az MTI. 

Andy Redwood detektív-főfelügyelő, a Madeleine-ügy újbóli kivizsgálására alakított 37 fős Scotland Yard-egység vezetője szerdán úgy fogalmazott, hogy a rendőrség által keresett férfi "egészségtelen érdeklődést tanúsít fiatal fehérbőrű leánygyermekek iránt".

A Scotland Yard-egység a megtámadott gyerekek családtagjai, illetve szemtanúk meghallgatása nyomán összpontosította figyelmét a meg nem nevezett illetőre. A férfi általában hajnalban hatolt be olyan lakásokba vagy üdülőkbe, ahol kisgyermekes családok laktak, és többször előfordult, hogy a szülők rajtakapták, de mindig el tudott menekülni.

Redwood főfelügyelő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "messze nem" ez a nyom az egyetlen, amelyet a rendőrség követ. A vizsgálat során eddig összesen 38 olyan személy bukkant fel, akik a Scotland Yard szerint "érdekesek" lehetnek az ügy felderítése szempontjából.

Madeleine McCann 2007. május 3-án, negyedik születésnapja előtt néhány nappal tűnt el nyomtalanul a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjából. A gyermek - két kisebb testvérével - a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei a szállodától nem messze, baráti társasággal vacsoráztak.

Az ügyet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az Angliában élő orvos szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá.

A gyanúsítást egy ével később - érdemi bizonyítékok hiányában - feloldották, a kislánynak azonban az egész világra kiterjedő szervezett kutatás ellenére azóta sem lelik nyomát.

Madeleine McCann sorsáról és hollétéről számtalan teória került nyilvánosságra. A visszatérő feltételezések között szerepel, hogy a gyermek pedofil bűnözők rabságába eshetett, de az is gyakran felmerül, hogy egy jómódú, gyermektelen külföldi házaspár "megrendelésére" rabolhatták el.

A kislányt Marokkótól Belgiumon, Svédországon, Kanadán és Dubajon át Ausztráliáig a világ szinte minden pontján "látni" vélték, de sehol nem akadtak a nyomára.

A szülők által létrehozott alapítvány rendszeresen közzétesz számítógépes eljárással "öregített" fotóhű portrékat arról, hogy a négyévesen eltűnt Madeleine kora haladtával éppen hogy nézhet ki, de eddig ez sem vezetett eredményre.