Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Ötezerről 3 euróra csökkentették Slota büntetését

2014.03.19. 12:34

Enyhítette a Szlovák Nemzeti Párt  volt elnökére ittas vezetés miatt korábban kiszabott büntetés mértékét a zsolnai kerületi bíróság - adta hírül az MTI. A magyarellenes kirohanásairól ismert Ján Slotát tavaly novemberben másodfokon, ittas vezetés miatt 5 ezer euró pénzbírságra (közel másfél millió forint) és a gépjárművezetéstől való 16 hónapig tartó eltiltásra ítélték. Slota fellebbezését követően most ezen az ítéleten enyhített a zsolnai kerületi bíróság.

Az új, immár jogerős ítélet szerint Ján Slotának csak három euró bírságot kell kifizetnie, és a vezetéstől való eltiltását is négy hónappal lerövidítették. A bírság korábbinál alacsonyabb összege gyakorlatilag szimbolikusnak mondható, tekintettel arra, hogy Ján Slotát a szlovák média az ország egyik leggazdagabb emberének tartja. Az ítéletben kiszabott, a gépjárművezetéstől való 12 hónapos eltiltás pedig már alig több mint egy hónap múlva lejár.

Ján Slota ellen tavaly májusban indult eljárás, miután Csacán (Čadca) egy közúti ellenőrzéskor megállították a rendőrök, és a politikus elutasította az alkoholtesztet, majd a vértesztet is. Ez azon a napon volt, amikor Slota az SNS-en belüli viszonyok alakulásáról akart beszámolni a sajtónak a pártból való kizárásával összefüggésben. Slotát tavaly áprilisban zárták ki az SNS-ből, arra hivatkozva, hogy pártelnökként nem kezelte kellő gondossággal az SNS vagyonát.