Maláj gép: az ausztrálok és a kínaiak is találtak valamit

2014.03.24. 07:18 Módosítva: 2014.03.24. 14:40
Egyszerre két nyomon is vizsgálódnak az eltűnt maláj gépet kereső csapatok. Egy kínai repülő egy fehér és négyszögletes, egy ausztrál gép pedig egy szürke vagy zöld, kör alakú és egy narancssárga, négyszögletes tárgyat vett észre. Mindkét helyszínre hajók indultak, úgy volt, hogy az ausztrálok által talált tárgyakat akár órákon belül begyűjthetik. Az biztos, hogy a malajziai miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatót tart.

A malajziai hatóságok bejelentették, hogy Nadzsib Razak miniszterelnök magyar idő szerint délután háromkor sajtótájékoztatót tart a fejleményekről. Összehívták a gépen utazó 239 ember családtagjait is, így lehet, hogy valamilyen komoly bejelentésre számíthatunk, habár az ausztrál hatóságok nem sokkal korábban azt mondták, eredménytelenül zárult a hétfői keresés is.

Az áttörésre utalhat az is, hogy a Sky News forrásai szerint a kínai utasok családtagjait Ausztráliába viszik.

Két nyom is van

Egy kínai repülőgép személyzete gyanús tárgyat észlelt az Indiai-óceán déli részén, abban a térségben, ahol műholdképek alapján az eltűnt malajziai utasszállító repülőgép darabjai lehetnek. A talált tárgy fehér és négyszögletes. Néhány kilométeres körzetben több kisebb valószínűsített roncsdarabot is észleltek.

Az Il-76-os típusú katonai szállítógép kínai személyzete jelentette a felfedezést és a pontos koordinátákat a kutatás ausztráliai parancsnoki központjának és a térségben lévő Hszüelung (Hósárkány) nevű kínai jégtörőnek, ami a helyszínre indult, de várhatóan csak kedden ér oda. A kínaiak Ausztráliától újabb repülőgépeket kértek a helyszínre.

Újabb maláj géppel voltak problémák

Műszaki hiba miatt kényszerleszállást hajtott végre hajnalban a Malaysia Airlines egyik gépe Hongkongban. A Kuala Lumpur és Szöul között közlekedő járaton  271-en utaztak, mindenki jól van, más járatok szállították tovább őket Dél-Koreába.

A fehér tárgyakat kiszúró Il-76-os gép fotókat is készített, Kínában már ezeket elemzik, írja a BBC. Az amerikai haditengerészet egyik keresőgépe nem találta a kínaiak által látott tárgyakat.

Közben egy másik nyom is van. Az ausztrál AMSA (Australian Maritime Safety Authority) közleménye szerint az ausztrál haditengerészet egyik hajója, az HMAS Success már megérkezett arra a helyszínre, Perth-től 2500 km-re délnyugatra, ahol az egyik ausztrál keresőgép gyanús tárgyakat vett észre.

Az egyik egy szürke vagy zöld, kör alakú tárgy volt, a másik pedig egy narancsssárga, négyszögletes. Azt is megerősítették, hogy ezek különböznek a kínaiak által észrevett négyszögletes tárgyaktól. A malajziai hatóságok elmondták, hogy az HMS Success akár már a következő órákban begyűjtheti az ausztrálok által talált tárgyakat, de egyelőre még folyamatban van a keresés, amiben összesen tíz repülő vesz részt.

Datuk Kamarul altengernagy, a malajziai haditengerészet második számú vezetője a Twitteren kiposztolta a közelbe érkezett hajók elhelyezkedését is:

A maláj hatóságok szokásos napi sajtótájékoztatóján Hishamuddin Huszein megbízott közlekedési miniszter azt mondta, hogy a rendőrség eddig már több mint száz embert, köztük a pilóta és a másodpilóta családtagjait hallgatta ki az MH-370-es eltűnésének ügyében.

Hatodik repülése volt a típussal

Közben az is kiderült, hogy a másodpilóta, a 27 éves Farik al-Hamid csak hatodszor repült Boeing 777-essel, írja az NBC News. Ugyanakkor a légitársaság szerint nem merült fel semmilyen probléma az első öt alkalommal, amikor felügyelettel kellett repülnie. 2007 óta dolgozott a cégnél, és 2763 órát repült már korábban összességében.

Fekete doboz után is kutathatnak

Ausztrália és Kína is kijelölte kutatás céljára vasárnap azt a területet, ahol most mindkét ország nyomra bukkant, mert műholdképek alapján több gyanús tárgyat is azonosítottak a körzetben. Más országokból is jelezték, hogy Ausztráliától 2500 kilométerre nyugatra, vele egy vonalban gyanús tárgyak láthatók az óceánban.

Az amerikai haditengerészet előkészíti egy olyan berendezés telepítését a térségben, amellyel repülőgépek fekete dobozát lehet felkutatni. Az eszközt a csendes-óceáni parancsnokság fogja telepíteni, ha az ausztrál és a kínai kutatók repülőgéproncsokat találnak a térségben.

A nagyon nagy tárgy

Kína szombaton jelentette be, hogy a „déli kutatási övezetben” (az Indonéziától az Indiai-óceán déli részéig terjedő térségben, az ausztráliai Perthtől 2500 kilométerre) a műholdfelvételeken nagyon nagy, 22-szer 30 méteres tárgy látható.

A kutató csoport fából készült raklapokat és hevedereket is talált. Ilyen fa raklapokat pedig a légiszállításban is gyakran használnak. A BBC-nek nyilatkozó Mike Barton, az ausztrál AMSA (Australian Maritime Safety Authority) képviselője szerint ugyanakkor ilyen eszközök hajókon is előfordulnak, ezért a megtalált raklapok és hevederek a szakember szerint „bárhonnan odakerülhettek”.