Judit
2 °C
7 °C

682 egyiptomi egyelőre megúszta a halálbüntetést

2014.03.25. 15:09

Elnapolta egy egyiptomi büntetőbíróság az ítélethirdetést kedden a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet 682 tagjának ügyében - írja az MTI. A hivatalosan terroristának nyilvánított csoport tagjait egyebek mellett emberöléssel és erőszakra buzdítással vádolják, ügyükben a bírói testület április 28-án hozhat ítéletet.

Hétfőn ugyanez a bíróság a tavaly júliusban elűzött Mohamed Murszi volt elnök 528 támogatóját ítélte halálra. Az elítélteket többek között egy rendőr meggyilkolásában, valamint személyek és tárgyak ellen irányuló támadásokban találták bűnösnek. A Reuters szerint a tárgyaláson csak 123 vádlott volt jelen, 16 vádlottat felmentettek. A halálos ítéleteket a főmuftinak is jóvá kell hagynia.

A mindössze két ülés alatt született határozat világszerte felháborodást váltott ki, mind az ENSZ, mind az Európai Unió tiltakozó nyilatkozatokat adott ki az eljárással kapcsolatban, amely szerintük nem felelt meg a nemzetközi jogi normáknak.

A tárgyalással egyidejűleg mintegy 700 ember gyűlt össze a helyi egyetem épületében, hogy a kollektív büntetés ellen tiltakozzanak. Szemtanúk szerint a rendőrség könnygázt vetett be a tömeg feloszlatására.