Ukrajna felosztását csak egy beteg elme találhatta ki

2014.03.25. 11:31

Lengyelországban nem örültek Vlagyimir Zsirinovszkij tervének, melyben Ukrajna felosztására tett javaslatot.  Tomasz Nalecz, a lengyel elnök tanácsadója szerint az orosz duma alelnöke rosszul címezte levelét:

Ilyesmit csak egy beteg elme találhat ki. Ezt a levelet pszichiáterhez kell küldenie.

Stanislaw Ciosek, Varsó egykori moszkvai nagykövete "elmeháborodottnak" nevezte Zsirinovszkijt az MTI beszámolója szerint. Ciosek szerint, nem ez az első eset, hogy az orosz politikus más országokat, nemzeteket sérteget.

Mint azt mi is megírtuk, a szélsőségesen populista Liberális Demokrata Párt (LDPR) elnöke levelet írt a lengyel, a magyar és a román külügyminisztériumnak, amiben Ukrajna felosztását javasolta. A radikális megnyilvánulásairól és kirohanásairól ismert populista Varsónak azt javasolta, hogy követelje népszavazás kiírását öt nyugat-ukrajnai terület, a volhini, a lvivi, az ivano-frankivszki, a ternopili és a rivnei megye csatlakozásáról Lengyelországhoz.

Zsirinovszkij szerint Magyarországnak Kárpátaljára, míg Romániának Csernyivcire kellene igényt tartania, míg az állítólagos javaslat szerint Ukrajnának csak az ország középső része maradna. A magyar külügy abszurdnak minősítette a javaslatot.

Később Zsirinovszkij pártja cáfolta, hogy az elnök az ország felosztását javasolta volna, szerintük csak történelmi szemszögből ismertette véleményét az ukrán politikai válság okairól.