Jöhet az újabb orosz invázió

2014.03.27. 06:55

Egy titkos hírszerzői jelentés szerint az előzetesen gondoltnál nagyobb a valószínűsége annak, hogy Oroszország a Krím után megpróbálja bekebelezni Kelet-Ukrajnát is - állítja a CNN. Az amerikai hírtelevíziónak két amerikai tisztségviselő beszélt a jelentésről, melyet a Kongresszus előtt ismertettek a hírszerzés vezetői.

A jelentés elsősorban arra a megfigyelésre alapozza a politikusoknak szóló figyelmeztetést, hogy az orosz hadsereg ugyanúgy fejlődött fel a határ mellett, mint a grúz és a csecsen háború előtt. Az USA becslése szerint ez a II. világháborúból ismerős vidéken, Belogrod-Rosztov-Kurszk térségében felfejlődött hadtest nagyjából 30 ezer főt számlál, ami elég lehet arra, hogy bármelyik pillanatban megindulhasson Harkov és Donyeck felé.

Ehhez az erőhöz ráadásul még hozzá kell venni azokat a különleges egységeket - például légideszant-alakulatokat -, melyek a határtól távolabb állomásoznak, de bármikor bevethetők. A Képviselőház és a Szenátus  egyesített Fegyveres Erők Bizottsága nyilvános állásfoglalásában az ilyenkor szokásos "mély aggodalom" mellett konkrétan azt is kimondja, fennáll a veszély, hogy Oroszország megszállja a Dnyeszterig tartó ukrán területet, sőt, előfordulhat, hogy a Baltikumból is kihasít magának egy részt.