Leszbikusoknak nyílik temető Berlinben

2014.04.01. 18:21

Április 6-án leszbikus nők végső nyughelyének szánt temető nyílik Berlinben. „Nőkkel élünk együtt, azt akarjuk, hogy leszbikusokkal együtt temessenek is el minket” – indokolta a Bild-Zeitung újságírójának a hannoveri Sappho Alapítvány képviselője a sírkert megnyitásának szándékát. A Prenzlauer Berg városrészbe tervezett temetőt a „leszbikus nőtársadalom szép, sőt méltóságteljes emlékhelyének és kultúrterének” szánják.

Az ősfás sírkertet az evangélikus Georgen-Parochial temetőben építik ki, ahol a spirál alakú járdák egyelőre üres parcellák között kanyarognak egy kelta szimbólum, a triskelion formáját idézve. Nyolcvan sírnak jut hely a négyszáz négyzetméteres területen, ahol a Bild információi szerint urnás és koporsós temetéseket is tartanak majd.

A temető kezelője ingyen adta a területet a leszbikus alapítvány használatába. Egyetlen feltételük az volt, hogy a kert elburjánzott részét rendbe tegyék. Állítólag a szervezők már jó néhány sírhelyre kaptak előjegyzést.

A berliniek meglehetősen vegyesen fogadták a Németországban eddig egyedülálló kezdeményezést. A szkeptikusok nem igazán értik, miért ne temethetnének „egymás mellé minket”, miért van arra szükség, hogy még a temetőkben is klikkesedjünk. A kereszténydemokrata kormánypárt, a CDU homo-, bi- és transzszexuális ügyekért felelős képviselőjének, Stefan Eversnek is mások az elképzelései az integrációról és az elfogadásról. Szerinte azoknak, akik magukat a társadalom tagjának tartják, halálukban sem kellene elszigetelődniük.

Kimondottan lelkesedik viszont az ötletért egy zöldpárt politikus, Monika Hermann, aki egy másik berlini kerület polgármestere. Ő, akinek magának is volt már női partnere, azt mondta: ha valakivel megosztottuk az életünket, a legtermészetesebb, hogy közös halálról, a végső nyugalomról is együtt gondolkodjunk vele.  • Hírek
  • Árfolyam