Obama ismét felemelte a mutatóujját

2014.04.24. 07:59

Barack Obama amerikai elnök Tokióban azt mondta, hogy az amerikai-japán biztonsági szerződés hatálya kiterjed a kelet-kínai tenger vitatott hovatartozású szigeteire, amelyeket Kína is erőteljesen magának követel, írja az MTI.

Obama szerint Kínára főszerep hárul abban, hogy Észak-Koreát sikerüljön elrettenteni nukleáris programjának folytatásától.

Az amerikai elnök beszélt az ukrán válságról is, azzal vádolva Oroszországot, hogy a múlt heti „genfi egyezségeknek sem a szellemét, sem a betűjét” nem látszik betartani.

Obama hozzátette, hogy ha Oroszország továbbra is így folytatja, annak „újabb szankciók lesznek a következményei”.

Közben vadászgépek szálltak fel a brit királyi légierő (RAF) egyik skóciai támaszpontjáról, miután a brit légvédelem két közeledő orosz katonai repülőgépet észlelt.

A védelmi minisztérium szerda esti bejelentése szerint a Typhoon típusú harci repülőgépek az északkelet-skóciai St. Andrews mellett működő támaszpontról szálltak fel. A minisztériumi szóvivő elmondása szerint a két orosz gép Skócia északi partjaihoz közelített, de a brit vadászgépek felszállása után nem sokkal távoztak.