Melinda, Vivien
-5 °C
3 °C

Bűnözők kerülhetnek az indiai parlamentbe

2014.05.06. 15:13

Az áprilisban kezdett, szakaszosan zajló indiai parlamenti választások képviselőjelöltjei közül több mint 1200 jelenleg is bűnvádi eljárás alatt áll. A politikusok bűnlajstromán a nemi erőszak mellett az emberrablás, zsarolás, sőt emberölés is szerepel – idézi az MTI az indiai Demokratikus Reform Társaságának (ADR) adatait.

Az ahmedábádi székhelyű civil szervezet szerint India nagy részén az erőszak és politika elválaszthatatlan egymástól. A politikai pártok a helyi maffiával szövetkezve igyekeznek megfélemlíteni riválisaikat. Az indiai törvények csak azokat tiltják el politikai hivatal viselésétől, akik ellen jogerős ítélet van érvényben, a bíróságok túlterheltsége miatt azonban sokszor évekig, sőt évtizedekig is eltarthat, míg egy ügy eljut eddig a szakaszig.

Az ADR jelentésében példaként említette Atik Ahmed Uttar Prades-i képviselőjelöltet, akinek számláján többtucatnyi bűncselekmény, köztük politikai ellenlábasának meggyilkolása szerepel. A politikus 18 hónapig volt börtönben, ahonnan óvadék ellenében szabadult. Az ADR tudomása szerint az észak-indiai államot kormányzó Szamadzsvadi (Szocialista) Párt képviselőjét még egyszer sem ítélték el, a politikus tagadja az ellene felhozott vádakat.

Umes Szinha, a helyi választási bizottság vezetője elmondta: a jelöltek háttere miatt az India legnépesebb államának számító Uttar Pradesban 15 választókörzetből 10-ben rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek érvénybe a szerdai választásokra való tekintettel. A rendőrök fegyvereket koboztak el és folyamatosan rajta tartják szemüket a köztudottan politikusokhoz kötődő bűnbandák tagjain – közölte az ADR.

Indiában a több szakaszban zajló választások biztonságos lebonyolítását országszerte rendőrök és katonák százezrei szavatolják. A voksolás – amelynek során az 545 tagú alsóházat (lok szabha) választják újra – utolsó fázisát hétfőn tartják, az eredmények május 16-án várhatóak.