60 kilométerre van a front Bagdadtól

2014.06.13. 08:36

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (angol rövidítéssel ISIL vagy ISIS) tovább nyomul előre Irakban, már csak hatvan kilométerre vannak Bagdadtól. A szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei csütörtök este elfoglalták az Irak keleti részén fekvő Dzsalaula és asz-Szadija városát, miután a helyi biztonsági erők feladták állásaikat. 

Az elfoglalt települések az Iránnal határos Dijála tartomány fővárosától, Baakubától északkeletre fekszenek. Baakuba csak 60 kilométerre van a fővárostól, Bagdadtól, ebben a tartományban sok síita és szunnita is él.

Az iraki hadseregben szolgáló szunniták nem akarják az életüket áldozni a síita Núri al-Máliki kormányfő vezette központi kormányért, amely szerintük előítéletes a szunnitákkal szemben. Az ILIÁ ezt a felekezeti szembenállást kihasználva nevezi magát a szunniták élcsapatának a síiták elleni küzdelemben, írja az MTI.

Az ISIL fegyveresei néhány napja foglalták el Moszult, és tovább haladnak Bagdad felé. A város elfoglalása után félmillió ember menekült el, mert tartanak a szélsőségesek uralmától. Barack Obama amerikai elnök légi csapásokat is kilátásba helyezett a szervezet ellen, mert szerinte meg kell akadályozni, hogy a szélsőségesek végleg megvessék a lábukat Irakban, vagy Szíriában.

Irakban ráadásul a kurdok is a központi hatalom ellen fordultak, saját autonóm tartományukat akarják növelni Irak északi részén, foglalta össze az eseményeket a Reuters. Az iraki helyzetről itt olvashat részletesen.