Lezárják az ukrán-orosz határt

2014.06.16. 00:17

Ukrajna lezárja az oroszországi határát - közölte az ügyvezető ukrán védelmi miniszterre hivatkozza az MTI.

Mihaljo Kovalj azt mondta egy helyi tévének nyilatkozva az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint, hogy a katonák és a határőrök az elkövetkező napokban lezárják a teljes határszakaszt, és ütközőövezetet hoznak létre annak mentén. A kijevi védelmi minisztérium közlése szerint már lezárták a közös határ mintegy 250 kilométeres szakaszát.

Tartanak még viszont a gázszállítással kapcsolatos tárgyalások.  A tárgyalásokon Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari óriás vezetője, Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök és Günter Öttinger, az EU energiaügyi biztosa vesz részt. A tét az, hogy hétfő regglre az oroszok felfüggesztenének minden ukrajnai gázszállítást, ha nem fizetnek azonnal egy tetetmesebb összeget. Az ukránok viszont azért sem akarnak fizetni, mert az oroszok a háború kezdetén hirtelen csaknem duplájára emelték a nekik szállított gáz árát.

Miller és Öttinger vasárnap késő este egy időre távozott a kormánypalotából, de később visszatért oda. Emiatt olyan hírek kezdtek el terjedni, hogy a tárgyalások eredménytelenülbefejeződtek.