Olivér
5 °C
8 °C

Nincs még vége a maláj gép történetének!

2014.06.22. 20:02

Már több mint három hónapja áll tanácstalanul a világ összes tengeri mentőalakulata, ugyan hová tűnhetett a maláj MH370-es járat. A március 8-án eltűnt Boeing 777-es után már a fél Indiai-óceánt átfésülték, de eddig sem a roncsok, sem a fekete doboz nem került elő. A gép eredetileg Kuala Lumpurból tartott Pekingbe, és a mai napig nem tisztázott, miért indult el az ellenkező irányba.

Az ügy egyik felelősének Zaharie Ahmed Sah kapitány tartják, főleg azóta, amióta kiderült, hogy otthoni repülőgép-szimulátoráról több adatot is letörölt. A nyomozás ezen a szálon azonban már hónapokkal ezelőtt megreked, a Telegraph vasárnap azonban közölte: a hatóságoknak sikerült helyreállítani a törölt adatokat. Ezek a fájlok egy lakatlan óceáni sziget rövid leszállópályáján való leszállási gyakorlatot rögzítettek. Zaharie motivációiról, esetleges terrorista kapcsolatairól azonban semmit nem tudni, az őt ismerők kizártnak tartják, hogy ő térítette el a gépet.

Azt lehetett tudni, hogy a gépet az Indiai-óceán területén kell keresni, a malajziai hadsereg radarja ugyanis azon a márciusi éjszakán a Malaka-szoros közelében észlelte a Boeing 777-est, több száz kilométerre attól a ponttól, ahol a polgári hatóságok utoljára tudtak a gép helyzetéről, és pont az ellenkező irányban, mint amerre elvileg repülnie kellett volna.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?