Basescu nem mond le, hiába korrupt az egész családja

2014.06.23. 19:31 Módosítva: 2014.06.23. 19:36

Utolsó napig ki akarja tölteni mandátumát Traian Basescu román államelnök: nem kíván lemondani a tisztségéről még azután sem, hogy a családját korrupcióval vádolják, írja az MTI.

Elhatárolódok a testvérem korrupciós ügyeitől!

Basescu ismét elhatárolódott az előzetes letartóztatásban lévő testvére, Mircea Basescu korrupciós ügyétől, akit befolyással való üzérkedéssel és 250 ezer euró kenőpénz elfogadásával gyanúsítanak. Elmondta:

nem tudtam semmit az ügyleteiről, és a titkosszolgálatok sem értesítettek arról, hogy a testvérem egy kétes üzletekből meggazdagodott alvilági család tagjaival került közeli kapcsolatba. 

A román államelnök bocsánatot kért a lakosságtól testvére miatt, de hangoztatta, hogy ő nem követett el semmit, és úgy véli hogy nem tehető felelőssé azért, amivel egy másik személyt vádolnak még akkor sem, ha ez éppen a testvére. Leszögezte:

A testvéremmel csak kétévente egyszer találkozom. Konstancában él a feleségével, én meg Bukarestben. A befolyással való üzérkedés gyanúja  nem érintheti, hiszen az alvilági figura, akinek fia állítólag megvásárolta Mircea Basescu befolyását, végül 9 év börtönbüntetést kapott. 

Szerinte ez is mutatja, hogy nem próbált meg enyhébb büntetés érdekében nyomást gyakorolni az igazságszolgáltatásra.

Basescut nem érdekli a parlament  

Az államfő kitért a parlament kezdeményezésére is, amely egy nyilatkozatot tervez elfogadni, hogy kikényszerítse a lemondását. Basescu leszögezte:

  • Nem vesz figyelembe ilyen nyilatkozatot, hiszen a törvények világosan szabályozzák, milyen esetben nem folytathatja mandátumát, de semmiképpen nem akkor, amikor az államfő testvérét gyanúsítják. Aláhúzta,
  • Az őt támadó pártok többsége mindig azzal vádolta, hogy ő irányítja az igazságszolgáltatást, de szerinte éppen a testvére ügye mutatja azt, hogy ez nem így van.

Állítólag több korrupt Basescu-rokon is van

Május végén az államfő veje ellen, Basescu nagyobbik lányának férje, Radu Pricop ügyvéd ellen is eljárást indítottak egy másik korrupciós ügyben: állítólag egy telek visszaigényléselett gyanús. Erről korábban a román sajtó megírta, hogy az ügyvéd több személlyel együtt megvásárolta a neves román történelmi Bratianu család egyik telkére vonatkozó utódlási jogot, és ennek alapján 10 millió eurót kaptak a restitúciós hatóságtól. Az újságírók azt állítják, hogy az ügyvéd hamis iratokat használt fel több per megnyerése érdekében.