Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Robotpilótával csapódott az óceánba a maláj gép

2014.06.26. 10:18

Warren Truss miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy Ausztrália újraizzítja a keresést az eltűnt maláj gép után – írja a BBC. A politikus bemutatta a műholdadatok értékelése után újraszabott keresési övezetet is, ami a kontinensnyi szigettől 1800 kilométerre nyugatra húzódik.

A Malaysia Airlines MH370-es járatát március 8. óta keresik. A gép eredetileg Kuala Lumpurból tartott Pekingbe, és a mai napig tisztázatlan okokból 180 fokkal megfordult, majd a Malaka-szoroson át az Indiai-óceán felé vette útját. Itt a feltételezések szerint a vízbe csapódott, ennek helyét azonban nem sikerült megállapítani. 

A hatóságok egy 64 oldalas jelentésben értékelték újra a már többször vakvágányra került kutatást, a jelentés azt az új – műholdas adatok elemzése alapján tett – megállapítást is tartalmazza, hogy a gép valószínűleg robotpilótával repült, amikor a tengerbe csapódott.

A víz alatti eszközökkel való keresést egyelőre szüneteltetik, hogy a felszíni hajók tűpontosan fel tudják térképezni a tengerfeneket. A tengeralattjárók vezette új keresést augusztusban indítják, és a tervek szerint egy éven belül befejezik. A művelet valószínűleg nem lesz olcsó – az eltűnt Boeing 777-es utáni keresés már így is a történelem legdrágább kutatóexpedíciójává vált.

Nem akarunk konteókat szőni, de furcsa, hogy a miniszterelnök-helyettes tájékoztatóján nem volt szó arról a múlt heti nyomról, miszerint a repülő kapitányának otthoni szimulátorán olyan fájlokat sikerült rekonstruálni, amelyek 
egy lakatlan sziget rövid leszállópályáján való repülési gyakorlatot rögzítettek.