Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Vezető amerikai titkosszolgát utasít ki Berlin

2014.07.10. 15:50 Módosítva: 2014.07.10. 17:38

Új szintre lépett a németországi kémbotrány miatt kirobbant német-amerikai konfliktus: Berlinben csütörtökön bejelentették, hogy a szövetségi kormány a kémügy miatt kiutasítja az amerikai titkosszolgálatok berlini képviselőjét.

Ezt Clemens Binninger, a szövetségi parlament (Bundestag) titkosszolgálatokat ellenőrző bizottságának elnöke jelentette be csütörtökön Berlinben. Ezzel nagyjából egy időben Angela Merkel kancellár élesen bírálta a németek ellen irányuló amerikai titkosszolgálati akciókat. Az mondta: „rengeteg problémánk van, a fontos dolgokra kellene összpontosítanunk”, és döntő fontosságúnak nevezte a szövetségesek közötti bizalmat.

Steffen Seibert kormányszóvivő nyilatkozatot adott ki, amely szerint a német hatóságok Németország elhagyására szólították fel „az amerikai titkosszolgálatoknak az Egyesült Államok nagykövetségén dolgozó képviselőjét”. Az amerikai titkosszolgálatok németországi tevékenysége kapcsán a német parlament már korábban vizsgálóbizottságot is felállított fel.

„Németország számára elengedhetetlen, hogy állampolgárainak biztonsága és külföldi katonai missziói érdekében szoros és bizalmi együttműködést folytasson nyugati partnereivel, különösen az Egyesült Államokkal. Ehhez azonban kölcsönös bizalom és nyitottság szükséges. A szövetségi kormány erre továbbra is kész, és ugyanezt elvárja legszorosabb partnereitől is” – fejeződik be a nyilatkozat.

Az intézkedés előzménye, hogy Németországban lelepleztek két amerikaiaknak kémkedő német állampolgárt – írja az MTI.

A második kém lebukásának hírét a német szövetségi ügyészség szerdán erősítette meg: a hatóságok egy Berlin-közeli gyanúsított lakását és irodáját vizsgálták át. A férfi egyes lapértesülések szerint a német védelmi minisztérium alkalmazottja, katonai területen dolgozott, egy másik sajtóhír szerint a német hadsereg egyik katonája.

A második eset a német értékelések szerint súlyosabb, mint első, múlt héten lebukott ügynök esete. Mint azt mi is megírtuk, múlt szerdán a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) egyik munkatársát vették őrizetbe, mert a vádak szerint az Egyesült Államoknak kémkedett. Sajtóhírek szerint a BND 31 éves munkatársa 2012 óta dolgozott a CIA-nek, amelynek mintegy kétszáz dokumentumot adott át.

A német kormány már akkor, az első lebukása után bekérette Amerika berlini nagykövetét, aki  szerdán újabb látogatást tett a német külügyminisztériumban, hogy egyeztessen Stephan Steinlein külügyi államtitkárral.

A mostani ügy mellett ráadásul hónapok óta megterheli a két ország viszonyát az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által Németországban végzett lehallgatások ügye.