Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

A légierőt vetették be 13 palesztin ellen

2014.07.17. 09:02

Az izraeli hadsereg meghiúsított egy palesztin behatolást csütörtök hajnalban a Gázai övezet határánál. A katonai rádió közlése szerint a határtól kétszázötven méterre, egy földbe ásott alagúton tizenhárom-tizenöt – a közlés szerint a szélsőséges Hamász szervezethez tartozó – palesztin fegyveres hatolt be Izrael területére, de a hadsereg érzékelői jelezték őket, majd a légierő támadást intézett ellenük – írja az MTI.

A behatolók egy részét lelőtték, néhányan viszont az alagúton visszamenekültek a palesztin övezetbe. A hadsereg felrobbantotta a földbe ásott átkelőhelyet. A palesztinok a határ déli része mellett fekvő, mintegy negyvenöt családnak otthont adó Szufa kibuc mellett bukkantak fel, s a település lakói a biztonságiak felszólítására otthonaikba zárkózva várták ki az események végét, majd a terület átfésülését.

A tizedik napja tartó Erős Szikla hadművelet alatt az izraeli hadsereg a tenger felől is megakadályozott két hamászos behatolást, a Zikkim kibucnál, és felszámoltak egy alagutat az áruszállításra szolgáló Kerem Salom gázai átkelőhelynél is.

Június végén szemtanúk egy hatalmas robbanást jelentettek a gázai határnál, de a hadsereg tagadta, hogy köze lenne ahhoz. Palesztin hírforrások szerint a határ alatt ásott alagútban elrejtett robbanószer robbant fel, és maga alá temette a Hamász fegyveres szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok hat harcosát.

Az Erős Szikla hadművelet esetleges szárazföldi kiterjesztése mellett érvelők szerint a palesztinok az utóbbi években az izraeli határ alatt számos "terroralagutat" ástak jövendő emberrablásos merényletekhez, s ezek megtalálásához és felszámolásához elengedhetetlen a gyalogos katonák helyszínre vezénylése.