El sem hisszük, hogy van a világon ekkora kártérítés

2014.07.20. 13:32

Egy floridai bíróság szombaton 23,6 milliárd dollár kártérítést ítélt meg egy láncdohányos özvegyének –írja a Reuters. A pénzt az RJ Reynolds dohányipari konszernnek kell kigazdálkodnia - már ha nem sikerül az „ámokfutó” ítélet elleni fellebbezés. Ez az egész dohányiparra kirótt eddigi legnagyobb büntetés.

Cynthia Robinson férje 1996-ban, 36 évesen halt meg tüdőrákban. Felesége szerint a 13 éves kora óta dohányzó férfi képtelen volt leszokni, még a halála napján is rágyújtott.

A 2008-ban indított per eredetileg az amerikai dohánygyárak elleni átfogó eljárás részeként indult még 2000-ben – akkor a bíróság összesen 145 milliárd dollár kártérítést ítélt meg az egységesen fellépő panaszosoknak. A flodirai bíróság azonban a különböző függőségek összebeboronálása miatt 2006-ban megsemmisítette az ítéletet – viszont kimondta, hogy a vádlottak egyenként tovább perelhetnek. Így is történt.

A bíróság 7,3 millió dolláros polgári jogi kártérítést szabott ki az özvegy számára, 9,6 millió dollárt közös gyermekük számára, majd további hétórás tanácskozást követően 23,6 milliárd dollárt ítélt még meg a gondatlan emberölés kompenzációjaként.

Az RJ Reynolds az Egyesült Államok második számú dohánycége, tavalyi bevétele 8,236 milliárd dollár volt. Mi gyanakszunk, hogy a Reuters elírta a végső kártérítési összeget, mert ennyi pénzt el sem tudunk képzelni.