Litvinyenko-gyilkosság: újra vizsgálják

2014.07.22. 13:19
Nyilvános vizsgálatot kezdeményez Alekszandr Litvinyenko volt orosz állambiztonsági tiszt meggyilkolásának ügyében Nagy-Britannia - közölte kedden Theresa May brit belügyminiszter.

Litvinyenko halálos ágyán azzal vádolta meg Vlagyimir Putyin orosz államfőt, hogy ő rendelte el meggyilkolását, írja az MTI. Az egykori ügynököt radioaktív polóniummal mérgezték meg 2006 novemberében a londoni Millennium hotelben teázás közben.

A brit kormány mindeddig elutasította Litvinyenko özvegyének újabb vizsgálatra vonatkozó kérését. Az újabb eljárás Moszkva érintettségét is vizsgálná.

"Több mint hét év telt el Litvinyenko úr halála óta, és őszintén remélem, hogy ez az eljárás valamennyire enyhíti majd az özvegy fájdalmát" - mondta May.

Az ellenzéki Litvinyenko 2000-ben szökött Londonba, ahol felvette a brit állampolgárságot. A Scotland Yard nyomozói úgy vélik, volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj mérgezhette meg 2006-ban. Az ügy miatt feszültté vált a két ország kapcsolata, főképp miután London kérvényezte Lugovoj kiadatását Oroszországtól, Moszkva azonban megtagadta ezt.

2013-ban az ügy kivizsgálásával megbízott bíróság sikertelenül kérte a brit kormánytól a nyilvános vizsgálat kezdeményezését. Tavaly júliusban a belügyminiszter többek között a diplomáciát jelölte meg a kormányzati döntésben szerepet játszó tényezőként.

Az utóbbi napokban újból feszültté vált Oroszország és Nagy-Britannia viszonya, elsősorban a múlt csütörtökön Kelet-Ukrajna területén lezuhant maláj utasszállító miatt. A gépet feltehetően lelőtték, oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött területen.

Ezután több nyugati ország is arra szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vesse latba befolyását az oroszbarát szakadároknál azért, hogy hozzáférést biztosítsanak a repülőgép-szerencsétlenség helyszínéhez, és kellő tisztelettel kezeljék az áldozatok földi maradványait. 

David Cameron brit miniszterelnök hétfőn azt mondta, az Európai Unió készen áll arra, hogy keményebb szankciókat vezessen be Oroszország ellen.