Kétórás lett a háromnapos tűzszünet

000 Nic6356759
2014.08.01. 10:47 Módosítva: 2014.08.01. 17:16

Mindkét fél megsértette az éjjel meghirdetett hetvenkét órás humanitárius tűzszünetet, írja az MTI az izraeli médiára hivatkozva. A Háárec című lap szerint erről Izrael hivatalosan is értesítette az ENSZ képviselőjét.

Két órával a meghirdetett időpont után ismét megszólaltak Izraelben a légvédelmi szirénák, a Gázai övezetből szomszédos izraeli területeket lőttek.

Heves tűzharc kezdődött az övezet déli részén Rafahnál. A BBC palesztin forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy péntek délutánig 27 ember meghalt, 100 pedig megsebesült, amikor Izrael Rafah közelében bombázásba kezdett.

A másik kezdte

A palesztinok és Izrael egymást vádolják a tűzszünet megszegésével. Izrael azt állítja, akciója már csak válasz volt egy, a Hamasz által előre megtervezett, izraeli alakulatra mért támadásra.

A július elején elindított harcoknak eddig összesen több mint 1500 áldozatuk van, főként civil palesztinok.

A hetek óta tartó állandó harcok miatt a Egyesült Államok és az ENSZ együttes erővel lépett fel, hogy a Gázai övet lakói kicsit fellélegezhessenek, visszatérhessenek megnézni, hogy mi maradt meg addigi életükből, eltemethessék halottaikat és raktározhassanak a legszükségesebbekből a mindennapokra.

Pedig korábban Robert Serry, az ENSZ közel-keleti megbízottja garanciákat kapott arra, hogy mindkét fél betartja a humanitárius tűzszünetet. Az övezetet irányító Hamász szóvivője, Szami Abu Zuhri közölte, hogy be akarják tartani a fegyverszünetet, amelybe a CNN szerint nemcsak a szervezet politikai, hanem annak fegyveres szárnya is beleegyezett.

Benjámin Netanjahu kormánya egyelőre nem kommentálta a fegyverszünetről szóló bejelentést, Kerry viszont azt mondta, hogy Izrael a tűzszünet alatt is folytatja „védekező hadműveleteit”.

A palesztin és izraeli követek közben megérkeztek Kairóba, hogy egy tartósabb fegyverszünetről tárgyaljanak, ám az egyiptomiak közölték: egyelőre nem fogadják a delegációkat a hosszú távú tűzszünetről szóló megbeszélésekre.

A Fehér Ház elítélte a tűzszünet felrúgását

A Fehér Ház a humanitárius tűzszünet barbár megsértésének nevezte és elítélte, hogy a Hamász fegyveresei a jelentések szerint izraeli katonákat támadtak meg, ezen kívül sürgette a feltételezhetően elhurcolt izraeli katona szabadon bocsátását.

Szaúd-Arábia királya a nemzetközi közösséget bírálta, amiért nem tesz semmit a Gázai övezet ellen indított izraeli offenzíva megfékezésére, és elhallgatja a Jeruzsálem által elkövetett háborús bűnöket.

Megint eltűnt egy katona

Eközben Izrael bejelentette, hogy feltételezése szerint a Hamasz elrabolta egy katonáját. A 23 éves Hadar Goldin akkor tűnt el, amikor az izraeli erők a Hamasz által fenntartott csempészalagutakon ütött rajta.

2006-ban hasonló módon tűnt el Gilad Salit. Az izraeli katona végül öt év palesztin fogság után szabadult, miután Izrael vállalta, hogy cserébe ezer palesztin foglyot enged szabadon.