Emma
-2 °C
6 °C

Életfogytiglanra ítéltek két vörös khmer vezetőt

2014.08.07. 07:50 Módosítva: 2014.08.07. 09:55

Az ENSZ kambodzsai törvényszéke életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte az egykori vörös khmer rezsim két, emberiesség elleni bűnökkel vádolt vezetőjét az indokínai országban az 1970-es években tomboló terrorban játszott szerepükért – írja az MTI.

A történelmi jelentőségű ítéletet csütörtökön mondták ki a két utolsó, még életben lévő vörös khmer vezetőre, a 83 éves Khieu Samphan volt államfőre és a 88 éves Nuon Cheára, a néhai diktátor, Pol Pot jobbkezére, a rezsim fő ideológusára.

A két rossz egészségben lévő férfi mindvégig tagadta a terhére felrótt bűncselekményeket, holott az 1975-től 1979-ig tartó véres diktatúrájuk következtében legalább 1,7 millióan vesztették életüket kínzás, gyilkosság, kényszermunka vagy éhínség következtében. A bíró szerint a két egykori befolyásos politikus felelős többek között azért, hogy a vörös khmer rezsim idején erőszakkal kitelepítettek a fővárosból mintegy kétmillió embert. A két elítélt fellebbezhet a bíróság döntése ellen.

Az eljárás még 2011 novemberében kezdődött, eredetileg négy vádlott ellen, akik közül Ieng Sary volt külügyminiszter 2013-ban meghalt, míg feleségét, Ieng Thirith volt szociális minisztert demencia miatt 2012-ben alkalmatlannak találták arra, hogy bíróság elé álljon, így szabadon engedték.

A most elítélt egykori vörös khmer vezetők ellen népirtás vádjával folyik egy másik per is, amely a múlt héten indult. Ez esetben az ENSZ égisze alatt működő phnompeni bíróság a csam muzulmán kisebbség és a vietnami lakosság tömeges mészárlásának, valamint a buddhista szerzetesek üldözésének ügyét vizsgálja.

Sokáig húzták

Hosszas előkészítés után végül 2006 júliusában állítottak fel egy ENSZ felügyelete alatt működő törvényszéket a vörös khmerek által elkövetett bűncselekmények kivizsgálására, és pont harminc évbe telt, mire 2009. február 17-én megkezdődött a népirtó rezsim vezetőinek felelősségre vonása. A bíróság öt, egykori vörös khmer-vezető ellen indított eljárásokat, amiknek a költségei azóta már elérték a 204,6 millió dollárt (kb. 48,3 milliárd forintot) a 222 tárgyalási nap alatt

Eddig egyikük ügyében hoztak már ítéletet, a Tuol Sleng börtön volt parancsnoka, a Duch néven ismert Kaing Guek Eav életfogytiglant kapott, az ő pere kezdődött meg 2009-ben. Az S-21-nek nevezett börtön most 71 éves egykori igazgatóját kínzásokkal, gyilkossággal, háborús bűnökkel, emberiesség elleni bűnökkel és a genfi egyezmény megsértésével vádolták. A ma már a vörös khmerek rémtetteit bemutató múzeumként működö Tuol Slengben az áldozatok többségét addig kínozták, míg el nem ismerték az ellenük kreált vádakat, többnyire azt, hogy a CIA-nak kémkedtek.

A kambodzsai társadalom számára szimbolikus jelentőségű csütörtöki ítéletek előzményeiről bővebben ebben a cikkünkben olvashat>>>