Megérkezett az első ebolás beteg Európába

2014.08.07. 09:19


Egy katonai gép fedélzetén csütörtökön megérkezett Spanyolországba az a 75 éves misszionárius, aki Libériában fertőződött meg a halálos ebolavírussal. Miguel Pajares Martin az első megfertőződött és hazahozott európai. A fővároshoz közeli Torrejón de Ardoz katonai repülőteréről a madridi III. Károly kórház fertőző osztályára vitték.

Miguel Pajarest egy Airbus A310-esen szállították haza, katonai orvosok és egy az ebola tüneteit egyelőre nem mutató egyenlítői-guineai származású spanyol szerzetesnő, Juliana Bohi társaságában. A repülőn mindkettőjüket egy-egy elkülönített eszközben szállították, amelyeket leszállás után közvetlenül átraktak a mentőautóba, így elkerülve, hogy bárkinek érintkezésbe kelljen lépnie velük.  Pajarest  és  Bohit  egy 14 járműből álló konvoj kísérte a kórházba.

 A spanyol El País szeint a III. Károly kórházból 30 beteget más intézményekbe szállítottak át, hogy a két szerzetest minél elszigeteltebb szobákban tudják ápolni.  A kórház hatodik emeletén egy zárt pavilont alakítanak ki a két misszionárius részére, ahova csak egy szigorú protokoll szerint lehet majd belépni. Az orvosoknak belépés előtt és a karantén elhagyása után is minden alkalommal le kell majd zuhanyozniuk, a két betegszobában zárt levegő–keringetési rendszert alkalmaznak, a fertőzött betegekkel, testnedveikkel vagy ruháikkal kapcsolatba lépő egészségügyi dolgozóknak pedig a utolsó érintkezés után 21 napig rendszeres kivizsgáláson kell átesniük.

Pajares a Libériában található monroviai Szent József katolikus kórházban dolgozott. Ő ápolta a kórház kameruni származású, ebolával fertőzött  igazgatóját, Patrick Nshamdzét is, aki múlt szombaton halt bele a betegségbe. A Szent János szerzetesrend Pajares mellett egy kongói és egy egyenlítői-guineai, ebolával fertőzött misszionárius Spanyolországba szállítását is kérte, de ennek Spanyolország egyelőre nem tett eleget.

Afrikán kívül eddig csak az Egyesült Államokba vittek ebolás betegeket.