Az Iszlám Állam vezetőjéhez fordult az elfogott újságíró anyja

2014.08.27. 21:48

Fiának szabadon bocsátást kérte Steven Sotloff amerikai újságíró anyja az Iszlám Állam dzsihádista erő vezérétől, Abu Bakr al-Bagdaditól a dubaji központú al-Arabíja televízióban leadott videóüzenetben. Sotloff szerepelt annak a videónak a végén, amiben lefejezték James Foley amerikai újságírót, és a másik férfi életét Barack Obama lépéseitől tették függővé.

Shirley Sotloff szerint senkit sem szabad olyan események miatt elítélni, amelyeket nem tud irányítani és hogy a fia nem felelős azért, amit az Egyesült Államok tesz. Fia azért utazott a Közel-Keletre, hogy bemutassa a zsarnokok által elnyomott muszlimok szenvedését és mindig igyekezett a gyengéket megsegíteni. „Ő egy ártatlan újságíró" – mondta.

A szíriai iszlamista al-Núszra Front által elengedett újságíró, Peter Theo Curtis szerdán családjának bostoni otthona előtt mondott köszönetet mindazoknak, akik világszerte az ő kiszabadításán fáradoztak és külön háláját fejezte ki az amerikai kormánynak. Curtist két évvel ezelőtt Törökországban rabolták el.

Szíriában legkevesebb három amerikai állampolgárt tartanak fogva. Sotloff mellett az Iszlám Állam túsza egy 26 éves női segélymunkás is, akiért cserébe a terrorszervezet 6,6 millió dollárt követelt, valamint azt, hogy bocsássák szabadon a Lady al-Kaida néven ismertté vált Áfija Sziddikit. Feltételezések szerint a szíriai kormányerők túsza lehet Austin Tice houstoni szabadúszó újságíró. A volt tengerészgyalogos 2012 augusztusában tűnt el Szíriában.

300 amerikai tagja lehet az Iszlám Államnak

Az Egyesült Államok 300 olyan amerikai állampolgárról gyűjt hírszerzési információkat, akik Irakban és Szíriában az Iszlám Állam soraiban harcolnak, írta a The Washington Times kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva.

Az ausztrál titkosszolgálat pedig arról beszélt, hogy legalább tizenöt ausztrál halt meg az iszlamisták oldalán Irakban és Szíriában. Az Iszlám Államhoz és az an-Núszra Fronthoz összesen hatvan ausztrál csatlakozhatott.