Barbara, Borbála
1 °C
8 °C

Putyin új államot akar Ukrajnán belül

2014.08.31. 14:01 Módosítva: 2014.08.31. 15:14

Az orosz elnök egy pénteken felvett, de csak vasárnap sugárzott televíziós interjújában azt nyilatkozta, hogy feltétlenül el kell kezdeni a tárgyalásokat egy külön állam létrehozására Délkelet-Ukrajnában, írja a Yahoo.

A tévéműsort csak a kérdéses területen vetítették.

Oroszország már korábban is több jogot követelt Ukrajnának ezen területére, ahol főleg orosz nyelven beszélő lakosok élnek.

Putyin szerint a nyugat felelős a kialakult ukrán helyzetért, amiért azok az országok támogatták a Viktor Janukovics elleni puccsot még februárban. Az elnök azt mondta, hogy igazán tudhatnák, Oroszország nem fog csak úgy félreállni, amikor az oroszokat csak úgy agyonlövik.

Putyin tagadta, hogy Moszkva katonákat küldött volna Ukrajnában, de az oroszpárti felkelők szerint sok orosz katona vállalta önkéntesen a küldetést, állítólag nyaralásra hivatkozva.

Mivel a felvétel pénteken készült, Putyin nem reagált az esetleges EU-szankciókra. Az MTI szerint viszont a Pervij Kanal állami televíziós csatornának nyilatkozva Putyin megjegyezte, hogy

azoknak az európai cégeknek, amelyek kivonultak Oroszországból, nehéz lesz visszatérniük az orosz piacra

a nyugati szankciók következtében. Az orosz államfő furcsának nevezte, hogy az európai gyártók arra szólítják fel dél-amerikai, kínai cégeket, ne szállítsanak az orosz piacra.

Nem sokkal a nemzetközi reakciók után megérkezett az orosz elnöki szóvivő hivatalos nyilatkozata is. Dmitrij Peszkov szerint Vlagyimir Putyin nem a délkelet-ukrajnai szakadár területek államiságának megadásáról, hanem az Ukrajnán belüli állami berendezkedésről szóló tárgyalásokról beszélt a Pervij kanal tévécsatornának. Szerinte egyáltalán nincsen szó a terület szuverenitásáról.