Az elnöknél is többet keres az északon hűsölő háborús bűnös

2014.09.01. 18:25

Akár a szerb miniszterelnöknél vagy az államfőnél is nagyobb fizetést kaphatnak azok, akik a hágai Nemzetközi Törvényszék által kijelölt európai börtönökben raboskodnak, írja az MTI a szerb médiára hivatkozva.

A Finnországban vagy Norvégiában raboskodók a börtönben végzett munkával akár havi több mint 1200 eurót (377 ezer forintot) is megkereshetnek, míg Aleksandar Vučić szerb kormányfő fizetése csak 1070 euró (336,5 ezer forint), Tomislav Nikolić elnök pedig 1100 euróért (346 ezer forint) végzi a munkáját.

Nebojsa Pavković tábornok – akit 22 évre ítéltek koszovói albánok deportálásáért, üldözéséért és meggyilkolásáért – finn börtönében fa- vagy fémfeldolgozásért, emléktárgyak készítéséért vagy mezőgazdasági munkálatokért hét eurót, azaz több mint 2200 forintot is kaphat óránként.

A dán és francia börtönökben ülők körülbelül 800 eurót (251,6 ezer forint) kereshetnek meg havonta, míg a legrosszabbul azok jártak, akik Észtország valamelyik börtönébe kerültek, ott ugyanis fizikai munkával vagy a fegyház birtokain végzett mezőgazdasági munkával havonta maximum 255 euró (80 ezer forint) kereshető meg.

Magdalena Spalenska, a NT szóvivője elmondta, hogy az összegeket nem a törvényszék állapítja meg, azokat az adott ország igazságszolgáltatási szervei határozzák meg, és ugyanazok a szabályok vonatkoznak a Hágából érkező foglyokra, mint a többi elítéltre.