Iszlám Állam: Egyiptom is beszáll a harcba

2014.09.21. 08:14

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szombat este kijelentette, hogy kész támogatni az Iszlám Állam nevű radikális dzsihadista szervezet elleni nemzetközi fellépését. Szerinte átfogó stratégiára lenne szüksé, hogy a szélsőségességet a gyökereinél tudják kezelni a térségben.

Az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban Szíszi azt mondta, Kairó bármilyen támogatást kész megfontolni. Azt azonban gyakorlatilag kizárta, hogy országa katonai erőt küldene Irakba. Úgy vélte, az iraki hadsereg elég erős ahhoz, hogy megküzdjön a lázadókkal, és a konfliktus jellege sem olyan, hogy külföldi szárazföldi csapatokkal kellene megoldani.

Az egyiptomi elnök nagyon fontosnak nevezte, hogy a szíriai vagy iraki fegyveres csoportokhoz csatlakozni akaró külföldieket megakadályozzák ebben a törekvésükben. Arra figyelmeztetett, hogy onnan ezek a szélsőségesek vissza fognak térni hazájukba, így európai országokba is. Abdel-Fattáh esz-Szíszi az interjúban beszélt arról is, hogy miért látták szükségesnek tavaly az azóta hevesen üldözött Muzulmán Testvériség szervezet támogatását élvező előző egyiptomi elnök, Mohamed Murszi leváltását.

Úgy vélte, ha akkor nem cselekedtek volna, az országot belháború és vérontás fenyegette volna, mint amilyet most Irak és Szíria él át. "Én már egy évvel ezelőtt figyelmeztettem a nagy veszélyre, de mások számára ez csak iraki események és az Iszlám Állam előretörésének láttán vált világossá" - mondta.  • Tippek
  • Hírek