400 ezren vonultak utcára New Yorkban

2014.09.22. 13:30

400 ezren vonultak utcára vasárnap New Yorkban, hatékonyabb intézkedéseket követelve az ENSZ-től a klímaváltozás elleni küzdelemben – írja a Time.

A tüntetésre eredetileg negyedennyi embert vártak, de végül annyian jöttek össze, hogy ez lett a világ eddigi legnagyobb tüntetése, amelyet a klímaváltozás miatt szerveztek, valamint az évtized legnagyobb tüntetését is összehozták.

A tüntetéssel egy időben több mint 150 országban tartottak demonstrációkat: a cél az volt, hogy nyomást gyakoroljanak az ENSZ klímakonferenciájának résztvevőire.

A demonstráción részt vett az ENSZ-főtitkár Ban Kimun, New York polgármestere, Bill de Blasio, Al Gore, az USA volt alelnöke, Leonardo Dicaprio és Edward Norton is. Az eseményen a legtöbb szakszervezet is részt vett.

A Time által megszólaltatott demonstrálók a legkülönfélébb okok miatt vettek részt a tüntetésen. Egy egyetemi hallgató arról számolt be, hogy New Orleansba költözése óta foglalkoztatja jobban a klímaváltozás, mivel az előrejelzések szerint a város mellett az egyik legnagyobb arányú tengerszint-emelkedés várható a klímaváltozás miatt.

A tüntetők közt voltak orvosok is, ők például azért mentek az utcára, mert a  levegőbe kerülő szennyezőanyagok asztmát, szívbetegségeket és rákot okoznak, ezért úgy vélik, a klímaváltozás akkora fenyegetést jelent a világ népességének egészségére, ami komolyabb fellépést követel meg. 

A felvonuló feministák pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a klímaváltozást kiváltó döntések mögött túlnyomórészt férfiak álltak, így muszáj arról beszélni, hogy a politikai döntésekben nem egyenlő mértékben veszik figyelembe a nők, illetve a gyerekek által fontosnak tartott szempontokat.