Szilvia
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Meghalt a müncheni olimpia terroristáival leszámoló Moszad-ügynök

2014.09.22. 13:05 Módosítva: 2014.09.22. 13:07

Nyolcvanhét évesen Tel-Avivban elhunyt Michael (Mike) Harari, a Moszad legendás ügynöke és magas rangú tisztségviselője, az entebbei vakmerő túszszabadítási akció és az 1972-ben a müncheni olimpián megölt izraeli sportolók gyilkosai utáni kíméletlen hajtóvadászat kulcsfigurája.

Michael Harari 1927-ben született Tel-Avivban. 13 évesen csatlakozott a bevándorlók alapította Hagana (Védelem) fegyveres szervezethez. Három évvel később a Palmah elitalakulat tagja lett. A Moszadba 1954-ben lépett be. Európában és Afrikában verbuvált és képzett ki ügynököket az izraeli titkosszolgálatnak.

1970-ben a különleges operációs egység parancsnokává nevezték ki. A legendás ügynök 1976-ban részt vett az entebbei akció előkészítésében, amikor az izraeli védelmi erők kommandósai kimentették a palesztin és német terroristák által foglyul ejtett, és az ugandai főváros, Kampala repülőterén fogva tartott 102 túszt.

Kulcsszerepe volt annak a műveletnek a megszervezésében is, amelyben módszeresen levadászták a  Fekete szeptember palesztin terrorszervezet tagjait, akik az 1972-es  müncheni olimpián 11 izraeli sportoló életét követelő túszejtésért voltak felelősek.

A terrortámadást és a megtorlás történetét Steven Spielberg 2005-ben bemutatott München című filmje mutatja be. A filmet  George Jonas (Jónás György) magyar származású kanadai író-újságíró Megtorlás: egy izraeli antiterrorista csoport igaz története című regénye alapján forgatták. A film a Harari által vezetett titkos különítményt követi nyomon. Az ő feladatuk volt a müncheni vérengzéssel gyanúsított 11 palesztin felkutatása és likvidálása.

Michael Harari nevéhez fűződik a  Moszad történetének egyik legnagyobb fiaskója is. 1973-ban a norvégiai Lillehammerben a Fekete szeptember tervezési főnöke, Ali Hasszán Szalameh helyett egy marokkói származású pincért öltek meg.

Sabtai Savit, a Moszad egykori vezetője Harariról azt mondta: munkatársai tűzbe mentek volna érte. Élete utolsó szakaszában Mike Harari egy teljesen új doktrína kidolgozásán munkálkodott.