Légi csapások kezdődtek Szíria területén

000 TS-Nic6372429
2014.09.23. 06:16 Módosítva: 2014.09.23. 16:26

Az Egyesült Államok és a vele szövetséges országok megkezdték az Iszlám Állam (IS) dzsihádista szervezet állásai elleni légi csapásokat Szíria területén, amihez vadászgépeket, bombázókat és Tomahawk manőverező robotrepülőket is bevetettek, jelentette be John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője.

A terroristák sehol sem találhatnak biztos menedéket

– mondta Barack Obama amerikai elnök a légi csapások megkezdése után. „Amerika nem egyedül harcol" – mondta, utalva a támadásba bekapcsolódó arab országokra.

Egy amerikai közlemény szerint a légi csapásokkal megrongáltak IS kiképző központokat, raktárakat, utánpótláshoz használt teherautókat és katonai járműveket is. Az AFP szerint az iraki határhoz közeli Albu Kamal városnál is légi csapásokat hajtottak végre.

A támadásban már az IS kvázi fővárosát, Rakkát is bombázzák. A londoni székhelyű ellenzéki csoport, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint több mint hetven fegyveres halt meg több légi csapásban a város környékén. Az Iszlám Állam állítása szerint egy adótoronyba csapódott egy amerikai drón Rakkánál. A Reuters szerint rengetegen menekülnek a városból, és állítólag az Iszlám Állam is több bázisát evakuálta.

Kizárólag amerikai vadászgépek és robotrepülők az al-Kaidához köthető célpontokat is támadtak, 50 milicistával végeztek a szíriai ellenzék szerint. A Khorasan csoport állítólag közel állt ahhoz, hogy támadást hajtson végre az Egyesült Államok vagy Európa valamelyik országa ellen.

Az Egyesült Államok már hetek óta egy széles körű nemzetközi koalíció kiépítésén dolgozik. Már 58 ország jelezte, hogy valamilyen formában hozzájárul az Iszlám Állam elleni harchoz. A legfontosabb azonban az volt, hogy arab országokat is bevonjon az Iszlám Állam elleni harcba, ezért is fontos fejlemény részvétele a szíriai légi csapásokban.

A BBC szerint Bahrein, Jordánia, Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek részt vesz vagy támogatja az amerikai vezetéssel kezdődött légi csapásokat. Jordánia bejelentette, hogy vadászgépeik több célpontot is megsemmisítettek.

Hírügynökségi információk szerint a támadások magyar idő szerint hajnali fél háromkor kezdődtek, és a légi hadjárat első hulláma mintegy másfél órás volt. A Tomahawkokat a USS Arleigh Burke és USS Philippine Sea rombolókról indították a Vörös-tengerről és a Perzsa-öbölből.

Barack Obama szeptember 11-én jelentette be, hogy egy nemzetközi koalíció élére állva Szíriára is kiterjeszti az IS elleni légicsapásokat, újabb katonákat vezényel Irakba, és harcképes erőt kíván kovácsolni a szíriai mérsékelt felkelőkből, amihez felhatalmazást és pénzt kért a kongresszustól.

Az Egyesült Államok légiereje eddig csak Irak területén támadta az Iszlám Állam állásait, több mint 190 légi csapást hajtott végre az augusztus 8-án kezdődött hadjáratban. Amerikai katonai vezetők korábban azt mondták, hogy a 31 ezer fősre becsült dzsihádista fegyveres szervezet kétharmada Szíria területén van.

Arról is vita bontakozott ki, hogy az Egyesült Államok szólt-e bármilyen módon Bassár el-Aszad kormányának a légi csapások megkezdéséről. Aszadék szerint az iraki külügyminiszteren keresztül John Kerry amerikai külügyminiszter is tájékoztatta a támadásról őket, ezt ugyanakkor az amerikai külügyminisztérium később kiadott közleményében tagadta. „Nem kértük a rezsim engedélyét" – mondta Jen Psaki szóvivő.

A BBC szerint az ENSZ-nagykövetük ennek ellenére tartotta magát ahhoz, hogy őt értesítették az akciók megkezdéséről. A szíriai állami média utána jelezte, hogy Aszad bármilyen nemzetközi összefogást támogat a terrorizmus ellen.A szíriai külügyminiszter augusztusban még azt mondta, hogy az egyeztetés nélkül megkezdett légi csapásokat agressziónak vennék.

„Az amerikai légierő megsértette Szíria szuverenitását, arra hivatkozva, hogy az Iszlám Állam ellen harcol" – jelent meg az egyik iráni tévében. Haszan Rouháni iráni elnök jelezte, hogy az amerikai bombázás Szíriában teljesen jogtalan, mert nem engedélyezte az ENSZ, és Irakkal ellentétben a szíriai kormány sem kérte fel őket beavatkozásra.

Izrael közben bejelentette, hogy lelőttek egy szíriai drónt, ami a Golán-fennsík fölé repült, írja a Reuters. Más források szerint egy szíriai vadászgép, egy Szu-24-es volt, a legénység katapultált, és szíriai területen ért földet.

Több túszt is bemutattak

Az Iszlám Állam közben kiadott egy második videót is John Cantlie brit újságíróról, akit még 2012-ben raboltak el Szíriában. Cantlie-t egyszer már elrabolták, egy hétig tartották fogva, de aztán az ellenzék Szabad Szíriai Hadsereg segítségével kiszabadult. Az IS eddig két amerikai és egy brit túszt végzett ki, illetve egy másik brit segélymunkás, Alan Henning kivégzésével fenyegetőzött.

Herve Pierre Gourdel francia túsz algériai fegyveresek között
Herve Pierre Gourdel francia túsz algériai fegyveresek között
Fotó: Ho / AFP

Algériában az Iszlám Államhoz köthető egyik csoport vasárnap elrabolt egy francia turistát, és azzal fenyegetőzött, hogy megölik, amennyiben Franciaország nem fejezi be a pénteken Irakban az IS ellen megkezdett légi csapásokat.

Ban Kimun ENSZ-főtitkár New Yorkban azt mondta, hogy tudomása szerint a szíriai kormány tudott a légi csapásokról, melyek azonban nem szír kérésre történtek.

A csapások olyan helyeken történtek, melyek nem állnak többé a kormány irányítása alatt. Tagadhatatlan, és széles körű nemzetközi egyetértés tárgya, hogy ezek a szélsőséges csoportok közvetlen fenyegetést jelentenek a nemzetközi békére és biztonságra.

– tette hozzá.  • Tippek
  • Hírek