Kigyulladt a donyecki reptér

2014.09.26. 12:38

Kigyulladt péntekre virradóra a donyecki nemzetközi repülőtér, és megszakadt az áramellátása is, írja az MTI. A repteret hetek óta tüzérségi fegyverekkel ostromolják az oroszbarát szakadárok. A város több kerületében is lövedékek robaját hallották az éjszaka, de sérültekről nincs hír.

Az ukrán hadsereg szerint állásaikat az éjjel több más településnél is támadás érte: a Donyecktől északra fekvő Debalcevénél, a két város közötti Nyikisinénél és Maloorlivkánál, még északabbra, Luganszk megyében Piszki, Popaszna és Scsasztya térségében. Scsasztyában találatot kapott a helyi kórház is. Ezek a települések mind beleesnek abba a nehézfegyverektől mentesítendő övezetbe, amelynek a kijelöléséről múlt pénteken Minszkben megállapodtak az oroszbarát szakadárok, az ukrán kormány, Oroszország és az EBESZ képviselői.

Pénteken egy Donyecktől északra lévő helyszínen újabb tárgyalásokat kezdtek magas rangú orosz és ukrán katonai tisztségviselők, valamint az EBESZ emberei, hogy kijelöljék az ütközőövezet határait. Az orosz külügyminisztérium később cáfolta, hogy Ukrajnában orosz katonák is részt vennének a tárgyalásokon. Azt mondták, hogy a tűzszünettel kapcsolatos minden kérdést "az ukrán fél és Donyeck, valamit Luhanszk megye egyes járásainak képviselői" tárgyalnak meg.

Közben az ukrán kormány pénteken hivatalos honlapján bejelentette, hogy megkezdték a Fal nevű projekt megvalósítását, vagyis az orosz-ukrán határ elkerítését teljes hosszában. A projektet szeptember 3-án jelentette be Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök. A tervek szerint a létesítmény első szakasza szeptember 30-ra lesz kész.

Petro Porosenko ukrán elnök csütörtökön azt mondta, „erősen hisz” a kelet-ukrajnai konfliktus békés rendezésének lehetőségében. Hivatala aznap közölte, hogy az elnök rendeletet írt alá az orosz-ukrán határ teljes hosszának átmeneti lezárására a határforgalom elől. Az ukrán média szerint péntekre a 65 határátkelőhelyből 16-ot már le is zártak a forgalom elől.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint az ukrán Nemzetbiztonsági Tanácsnál (RNBO) bejelentették, hogy a délkelet-ukrajnai tűzszüneti térségben "4-5 biztonsági övezetet" hoznak létre, amelyekben az EBESZ 3-5 megfigyelőcsoportja működik majd Ukrajna és Oroszország képviselőinek bevonásával. Az RNBO szóvivője szerint reggel megkezdte működését a tűzszünetet és a szembenálló feleket elválasztását koordináló munkacsoport, írja az MTI.