Auguszta
-4 °C
2 °C

Tiltakozó jegyzéket iratna Ukrajna Magyarországnak

2014.11.04. 17:24 Módosítva: 2014-11-04 17:38:36

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tiltakozó jegyzéket küldtene többek közt Magyarországnak, mert állampolgáraik megfigyelőként részt vettek az önhatalmúlag kikiáltott "donyecki és luhanszki népköztársaságokban" vasárnap tartott választásokon - közölte Markijan Lubkivszkij, az SZBU vezetőjének tanácsadója Facebook-oldalán kedden.

Lubkivszkij közleményében név szerint említette a jobbikos Kovács Bélát, akinek orosz titkosszolgálati kapcsolatairól az Index is cikkezett.

A magyarok mellett Olaszországnak, Belgiumnak és Ausztriának is küldenének ilyen jegyzéket. 

Kovács Béla,  az olasz Fabrizio Bertot, a belga Frank Creyelman és az osztrák Ewald Stadler nemzetközi visszaeső bűnözők", írja a titkosszolgálati vezető. Úgy érkeztek Ukrajna területére, hogy az ukrán hatóságok már korábban nemkívánatos személyeknek nyilvánították őket amiatt, hogy a krími "népszavazáson" való megfigyelői részvételükkel hozzájárultak a félsziget Oroszországhoz csatolásához.

Nemkívánatos személyek 

Az ukrán belügyminisztérium hétfőn közzétette 18 külföldi állampolgár listáját, akik megfigyelőként részt vettek a vasárnapi választásokon, és arra kérte a külügyminisztériumot, hogy nyilvánítsa őket nemkívánatos személyeknek Ukrajna területén. A belügyminisztérium szerint megengedhetetlen külföldiek részvétele azokban a folyamatokban, amelyek a felkelők által ellenőrzött területeken történnek.

A tárca az ilyen cselekményeket jogellenesnek minősítette, és átadta a megfelelő dokumentumokat az SZBU-nak azzal a kéréssel, hogy jogi szempontból értékelje azokat.

Lapunk megírta, hogy Gyöngyösi Márton és Szaniszló Adrienn jobbikos politikus is a kitiltottak közt van, mivel a kizárólag Oroszország által elismert donyecki és luganszki szakadár „népköztársaságokban" tartott vasárnapi "választáson" megfigyelőként vettek részt.

Gyöngyösi cáfolta az állítást, miszerint Szaniszló Adrienn is ki lenne tiltva Ukrajnából. Szaniszló ugyanis Gyöngyösi szerint nem lépte át az orosz határt, ő az oroszországi Rosztov-na-Donuban maradt egy menekülttáborban, ott végzett megfigyelői munkát.