Piroska
-1 °C
5 °C

Gyalogosokat gázolt Jeruzsálemben, agyonlőtték

2014.11.05. 12:16 Módosítva: 2014-11-05 18:28:41

Több gyalogost elgázolt egy autó Jeruzsálemben szerdán déltájban, a sofőr a hatóságok közlése szerint szándékosan hajtott a járókelők közé.

Agyonlőtték a sofőrt

Az első sajtóértesülések szerint a gyalogosok közül tizennégyen megsérültek, egy ember meghalt. A sofőrt a helyszínen tartózkodó rendőrök agyonlőtték, írja az MTI. A sofőr – akit a sajtó terroristaként kezel – elsőként három határőrt ütött el kisteherautójával egy zebránál, majd a közeli villamosmegállóban várakozó tömegbe gázolt.

Nemrégiben egy palesztin férfi hajtott végre hasonló támadást a városban. Ő motorkerékpárral hajtott a gyalogosok közé egy vasúti megállóban, és megölt egy csecsemőt.  

Zavargások a Mecsetek terén

Ismét zavargások törtek ki szerda reggel Jeruzsálem óvárosában: az arcukat kendőkkel eltakaró palesztin fiatalok kövekkel dobálták meg az izraeli biztonságiakat, akik tömegoszlató fegyverekkel próbálták felszámolni az erőszakos tiltakozó akciót.

Az MTI a Háárecre hivatkozva azt írja, hogy egy palesztint súlyosan megsebesített egy rendőrségi gumilövedék, de több izraeli rendőr is megsebesült az összecsapásokban, amelyek miatt előbb lezárták, majd a nyugalom helyreállítása után ismét megnyitották a Mecsetek terét a Templomhegyen.

A több tucat maszkos palesztin fiatal már kora reggel kőzáporral fogadta az izraeli biztonsági erőket, akik zsidó látogatók számára próbálták megnyitni a teret, ahol az ókorban a zsidók legszentebb helye, a jeruzsálemi Szentély állt. A rendőrök a közszolgálati rádió beszámolója szerint tömegoszlató eszközökkel az al-Aksza-mecsetbe szorították a tüntetőket, ahol az összecsapások céljára felhalmozott Molotov-koktélokat, petárdákat és köveket találtak. Később újra megnyitották a teret a látogatók előtt.

A jeruzsálemi rendőrség azt közölte, hogy több palesztin fiatal már az éjszakát is a mecsetben töltötte. A zsidók és a keresztények által is szent helyként tisztelt, de muzulmán kezelésben lévő Mecsetek tere a Templomhegy tetején terül el. E téren található a Szikladóm és az al-Aksza-mecset, alattuk húzódik a Siratófal.

A zsidók általában Siratófalnál imádkoznak, de az utóbbi időkben a feszültség növekedéséhez vezetett, hogy közülük egyre többen a Mecsetek terén, a rómaiak által kétezer éve lerombolt szentély helyén próbálnak imádkozni. Ezt a muzulmánok a város érzékeny status quója megváltoztatásának tekintik.