Piroska
-2 °C
5 °C

Százezer belga munkás tüntetett a jóléti állam csökkentése ellen

2014.11.06. 20:17

A háború utáni belga történelem egyik legnagyobb tüntetése volt csütörtökön Brüsszelben, írta a Yahoo News. Százezer munkás vonult végig a belvároson, amiért a kormány nyesegetni akarja a Belgiumban korábban megszokott jóléti államot.

A kormánykoalíció 65-ről 67-re emelné a nyugdíjkorhatárt, felfüggesztené, hogy a béreket automatikusan korrigálják az inflációval, és a közszolgáltatások körét is csökkentené.

A kormány szerint ahhoz kellenek a megszorító-intézkedések, hogy tartani tudják magukat az EU-s költségvetési hiánycélhoz, a vállalkozások enyhébb adóztatásával pedig versenyképesebbé tegyék a hazai cégeket a külső piacokon. A munkások úgy gondoljok, hogy ezek az intézkedések a gazdagabbakat hozza még előnyösebb helyzetbe. 

A csütörtöki tüntetés sokáig békés volt, a végén azonban a tüntetők egy csoportja macskakövekkel és petárdákkal dobálta meg a rendőröket, akik könnygázzal és vízágyúval reagáltak. Az összecsapásban 14-en sérültek meg.

A meglepően nagy demonstráció a szakszervezetek egy hónapos kormányellenes kampányának a kezdete, amelynek végén december 15-ére országos sztrájkot hirdettek.