Géza
-11 °C
-4 °C

Ideiglenesen szabadlábra helyezték Seselj vajdát

2014.11.06. 20:29

A hágai nemzetközi törvényszék (NT) csütörtökön úgy döntött, jóváhagyja a rákbeteg Vojislav Seselj ideiglenes szabadlábra helyezését. A döntéssel lehetővé tették, hogy a 11 éve raboskodó nacionalista politikus Szerbiában gyógyulhasson.

A háborús bűnökkel vádolt Seseljnél tavaly diagnosztizáltak vastagbélrákot, majd meg is műtötték, egy hónappal ezelőtt azonban áttéteket találtak a máján, és egészségi állapota is jelentősen romlott – írja az MTI.

A szabadon bocsátást a törvényszék azzal indokolta, hogy a hágai börtönben nem tudnák a megfelelő módon kezelni a beteget. Egyúttal garanciát kértek a szerb kormánytól arra is, hogy a vádlott a szabadon bocsátást követően nem léphet kapcsolatba tanúkkal vagy áldozatokkal, és azonnal visszatér Hágába, ha a bírói testület ezt kéri. Belgrád ezt hajlandó volt vállalni azzal a feltétellel, hogy Seselj is kijelenti, hogy tiszteletben tartja a tőle kérteket.

A beteg Seseljt méltányossági alapon helyezik szabadlábra, és ehhez nem kell a fogvatartott beleegyezése. Azt egyelőre nem közölték, hogy mikor hagyhatja el Hágát.

A szélsőségesen nacionalista szerb politikus 2003 elején önként adta fel magát a Nemzetközi Törvényszéken, pere azonban csak 2007-ben kezdődött. Mindvégig maga látta el védelmét, minden vádpontban ártatlannak vallotta magát.

A többi között azzal vádolják, hogy felelős az 1991 és 1994 között Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban elkövetett szerb háborús bűncselekményekért. Ezeket a bűnöket félkatonai szervezetek követték el, Seseljnek pedig jelentős szerepe volt a toborzásukban: nacionalista gyűlöletbeszédei – amelyek gyakran a vajdasági magyarokat is célba vették – hozzájárultak az etnikai feszültségek szításához.

Ügyében tavaly részrehajlás gyanúja miatt felmentették az eljárás egyik bíráját, Frederik Harhoffot, helyére pedig Mandiaye Niangot nevezték ki. A bírócsere miatt elmaradt a tavaly októberre tervezett ítélethirdetés.