Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ledarthvaderezte Navracsicsot a Le Monde

2014.11.08. 14:30

Tényleg annyira káros "Darth Vader"? címmel közölt publicisztikát Navracsics Tibor uniós biztosi szerepéről a Le Monde. A francia balliberális lap cikkét az MTI szemlézte.  Michel Guerrin írása szerint Navracsics kinevezése a kulturális tárca élére "egyetlen dologra szolgált: megtudtuk, hogy létezik ilyen poszt".

A lap felidézte, hogy Navracsics kinevezése "cikk- és publicisztikalavinát" indított el. A cikk szerint ezzen az az oka, hogy"Orbán Viktor igazságügyi minisztereként a sötét oldalra billentette el a mérleget, egy olyan rezsimben dolgozva, amely semmibe vette a szabadságjogokat, beleértve a kultúrát is".

"Navracsics esküszik, hogy megváltozott, mintha Darth Vaderből angyal lett volna"- írta Guerrin. Kárt mindenesetre a szerző szerint Navracsics nem tud okozni, mert nem miniszter, nincs kinevezési jogköre, nincs lehetősége cenzúrázni sem. Elsősorban pénzosztó szerepe lesz: 2014 és 2020 között 1,4 milliárd euró felett rendelkezhet, de "egy szabályozott, kompetensnek és szigorúnak tartott gépezettel kell dolgoznia, ami azt jelenti, hogy a kulturális biztos inkább jóváhagy, mintsem döntéseket hoz", áll a cikkben.