36 évre ítélték az elsüllyedt dél-koreai komp kapitányát

2014.11.11. 07:09

Harminchat évi szabadságvesztésre ítélték kedden annak a dél-koreai kompnak a kapitányát, amelynek áprilisi szerencsétlenségében több mint 300-an meghaltak, döntően iskolás gyerekek, írta a CNN.

A bíróság elítélte a hajó fedélzeti főmérnökét is, amiért nem nyújtott segítséget a legénység két megsérült tagjának. 

A Szevol nevű komp 476 emberrel a fedélzetén Dél-Korea délnyugati partjainál süllyedt el április 16-án. A hatóságok a katasztrófa óta folyamatosan keresik az áldozatok maradványait, tíz embert azóta is eltűntként tartanak számon. Dél-Korea egyik legsúlyosabb hajószerencsétlenségében többnyire középiskolás diákok vesztették életüket. A szerencsétlenséggel kapcsolatban 399 embert helyeztek vád alá.

Halálbüntetést kértek a kapitányra

A komphajó kapitánya és a legénység három tagja ellen gondatlanságból elkövetett emberölés címén emeltek vádat, mivel az ügyészség szerint a 69 éves kapitány, Ri Dzsun Szok és a komp legénységének három tagja elhagyta a süllyedő hajót, miközben arra kérte az utasokat - zömében középiskolásokat -, hogy maradjanak a hajókabinokban. Az ügyészek korábban halálbüntetést kértek a kapitányra 304 rendbeli emberölés vádjával, de a bíróság ezt végül nem találta megalapozottnak.

Az ügyben indított vizsgálat feltárta, hogy a komp megengedettnél jóval nehezebb rakománya, a hajó illegális átalakítása és a kormányos szakértelmének hiánya együttesen vezetett az idén április 16-án történt tragédiához.  A baleset idején a komp 3606 tonnányi árut és gépkocsit szállított, vagyis a rakomány súlya háromszorosa volt a maximálisan javasoltnak - hívta fel a figyelmet az ügyészség.

Ezenkívül a komp stabilitására nagyban hatással volt a hajó kapacitásnövelés céljából előzőleg elvégzett átalakítása. Ez döntő módon hozzájárult a jármű felborulásához, amely azután következett be, hogy az erős hullámzás közepette a legénység egyik tapasztalatlan tagja hirtelen irányt váltott. Az ügyészség megállapítása szerint utóbbi manőver visszafordíthatatlanul destabilizálta a hajót. 

A vizsgálat rámutatott a parti őrség felelősségére is, mivel az ügyészség szerint a baleset megtörténtekor nem a kellő gyorsasággal és körültekintéssel járt el, ami miatt kevesebb utas életét tudták megmenteni.

A baleset súlyosságát jelzi, hogy Csung Hong Von, Dél-Korea miniszterelnöke felajánlotta a lemondását az    április 16-i kompbaleset   utáni kormányzati intézkedések hibái miatt.      • Tippek
  • Hírek